X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Comisia Europeană recomandă statelor membre să taxeze profiturile excepţionale ale companiilor energetice

1 mar. 2022,, 23:00   Externe
3302 0

Comisia Europeană va propune ca statele membre UE să taxeze profiturile excepţionale pe care companiile energetice le-au făcut de pe urma recentei creşteri explozive a preţului gazelor iar veniturile strînse de pe urma taxei să fie investite în energii regenerabile şi renovări care permit economisirea energiei, au declarat surse din apropierea acestui dosar, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins maxime istorice anul trecut şi au rămas la un nivel ridicat între timp, crescînd din nou luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibile consecinţe ale invadării Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei.

Săptămîna următoare, Executivul comunitar va publica o serie de propuneri privind reducerea, mai rapidă, a dependenţei Europei de importurile de gaze naturale precum şi pentru a face sistemele energetice ale statelor membre mai reziliente la şocurile de aprovizionare sau creşterile explozive de preţuri.

Potrivit surselor citate de Reuters, propunerile Comisiei vor încuraja guvernele statelor membre să taxeze profiturile excepţionale pe care unele companii energetice le-au realizat ca urmare a preţurilor mari la gaze şi să investească sumele colectate în extinderea energiilor regenerabile sau măsuri care să reducă utilizarea de energie, precum izolarea locuinţelor. De asemenea, ţările membre UE ar putea utiliza banii strînşi pentru a-i susţine pe consumatorii şi industriile afectate de preţurile ridicate la electricitate, atît timp cît schemele de compensare nu distorsionează piaţa unică.

Propunerea Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de publicare, nu vizează o taxă valabilă la nivelul Uniunii Europene. Mai degrabă le va spune guvernelor că pot introduce astfel de taxe la nivel naţional fără a risca să încalce normele UE.

Majoritatea celor 27 de state membre UE au introdus deja măsuri de urgenţă, precum scutiri de taxe şi subvenţii, pentru a proteja gospodăriile de facturile mari la energie, care au fost impulsionate în primul rînd de creşterea preţurilor la gaze. De exemplu, anul trecut, Guvernul spaniol a încercat să taxeze profiturile companiilor din energie, care în opinia Executivului de la Madrid au profitat de majorarea preţului gazelor, însă pînă la urmă şi-a revizuit ambiţiile în urma rezistenţei firmelor de utilităţi.

O altă măsură a Comisiei Europene, inclusă în documentul consultat de Reuters, este aceea de a cere statelor membre UE să-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, în ideea de a dispune de un tampon împotriva şocurilor de aprovizionare precum şi să urgenteze procedurile de autorizare pentru noi parcuri eoliene şi fotovoltaice.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?