X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

China solicită anularea planului de deversare a apei contaminate de la Fukushima

13 apr. 2022,, 19:00   Externe
1003 0

În urmă cu un an, la data de 13 Aprilie 2021, guvernul japonez a decis să deverseze în mare apa contaminată provenită de la centrala nucleară Fukushima, avariată în 2011.

În ciuda criticilor internaționale și a opoziției a peste 180.000 de cetățeni japonezi, Compania de Electricitate Tepco a continuat, la mijlocul lunii Aprilie, construcția unui canal submarin pentru evacuarea apelor nucleare uzate. Potrivit mass media japoneze, deversarea oficială a apei nucleare este așteptat să se producă în primăvara anului 2023.

Centrala nucleară de la Fukushima a avut cel mai ridicat nivel de accident nuclear, apa contaminată conținînd o mare cantitate de radionuclizi produși de fisiunea nucleară, producînd un risc necunoscut. La începutul acestui an, o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat Japonia pentru a examina efectele asupra omului și mediului produse de deversarea apei nucleare de la Fukushima, în mare. Rezultatele sînt de așteptat să fie publicate în luna Mai.

Peste 1,25 milioane de tone de apă contaminată sînt stocate la uzina Fukushima Daiichi. Deși autoritățile japoneze susțin că vor trata apa contaminată înainte de a fi eliberată în mare, cercetătorii arată că acest lucru ar putea duce la reținerea izotopilor radioactivi în viața marină, care se pot acumula ulterior în corpul uman. Cercetătorii au estimat, de asemenea, că, avînd în vedere cei mai puternici curenți oceanici din lume din largul coastei Fukushima, materialul radioactiv ar putea ajunge în Oceanului Pacific, în decurs de 57 de zile de la deversare, iar peste un deceniu în apele globale.

Cu toate acestea, guvernul japonez nu a fost afectat de valurile de critici. Pe de o parte, motivul constă în considerentele economice ale Japoniei. Pe de altă parte, SUA susțin public Japonia, din cauza propriilor interese.


Conform Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS), toate țările au obligația de a proteja mediul marin, trebuind să asume responsabilitățile în conformitate cu dreptul internațional. În cazul în care Japonia va merge pe drumul său, vecinii din Asia-Pacific și statele de coastă din întreaga lume au dreptul să adopte măsuri, solicitînd despăgubiri, recurgînd la instituțiile internaționale.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?