Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

China a numit principalele atuuri ale Rusiei în lupta împotriva sancțiunilor occidentale

21 iun. 2022,, 11:30   Externe
2709 0

În prezent, performanța generală a economiei ruse nu are probleme, iar Moscova face față cu succes măsurilor restrictive care i-au fost impuse. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu acordat portalului Guancha de către Xu Polin, cercetător la Academia Chineză de Științe Sociale.

Expertul a atras atenția asupra faptului că încă înainte de conflictul din Ucraina, Occidentul a impus peste două mii de sancțiuni împotriva Rusiei. În momentul de față, potrivit lui, numărul lor a depășit zece mii.

În același timp, omul de știință chinez a atras atenția asupra faptului că situația în Occident este mai proastă decît în Rusia. El a explicat că „bumerangul” sancțiunilor a lovit Europa și Statele Unite. În special, în unele țări europene, inflația a depășit 20 la sută.

Creșteri record de preț sînt observate în toată Europa. Inflația anuală în zona euro a crescut la 8,1% în mai. Acesta este al șaptelea record consecutiv – în aprilie, cifra a ajuns la 7,4 la sută. Contribuția principală o are creșterea prețului hidrocarburilor.

Unul dintre motivele crizei de pe piețele alimentare și de combustibil este „frenezia de sancțiuni a Occidentului din ultimele luni”, a declarat Maxim Oreșkin, consilier economic al președintelui rus Vladimir Putin. El a subliniat că în unele țări europene rata inflației depășește nivelul rusesc. El a citat ca exemplu Estonia, unde inflația este de peste 20 la sută. În acest sens, premierul țării Kaja Kallas a avertizat că țara se va confrunta cu o „iarnă aspră” din cauza crizei energetice și a inflației mari din Uniunea Europeană (UE), „provocată” de operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina.
În plus, analistul Victor Katon a remarcat că efectul direct al măsurilor restrictive anti-ruse în viitorul apropiat va fi o vară extrem de dificilă și textrem de stresantă. Potrivit acestuia, singura speranță pentru prețuri mai mici la combustibili vor fi dobînzile extrem de mari la împrumuturi.


Într-o conversație cu publicația, Xu Polin a numit și principalele atuuri care permit Rusiei să lupte împotriva sancțiunilor occidentale. În opinia sa, acestea sînt resursele energetice și produsele alimentare. În special, omul de știință a atras atenția asupra faptului că, în ciuda sancțiunilor adoptate de Occident, Rusia a reușit să crească volumul livrărilor de combustibil albastru către UE cu 30 la sută. Xu Polin a menționat că, din cauza impactului sancțiunilor, importurile Rusiei au scăzut, în timp ce creșterea prețurilor la petrol și gaze au stimulat exporturile. În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, creșterea exporturilor a dus la creșterea excedentului bugetar al țării.

Expertul a mai adăugat că producția de cereale în Rusia în acest an ar putea ajunge la 130 de milioane de tone. În plus, președintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme că volumul proviziilor de cereale în sezonul următor ar putea crește la 50 de milioane de tone, ceea ce este același ca în anii precedenți, a amintit el.

În același timp, o serie de politicieni și mass-media din Ucraina și Occident acuză Rusia că a provocat o criză cu livrările de cereale de pe teritoriul ucrainean. Moscova neagă acuzațiile, subliniind că nu influențează direct situația actuală.

La rîndul său, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a negat acuzațiile aduse Moscovei de creșterea prețurilor la cereale. În opinia ei, motivele creșterii prețurilor sînt greșelile țărilor occidentale în prognoza politicilor agricole, tranziția lor prost concepută la energia verde, precum și inflația globală rezultată din politicile lor financiare în timpul pandemiei și sancțiunile care perturbă funcționarea lanțurilor de mărfuri-bani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?