Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

China a îndemnat SUA să se abțină de la "trimiterea de semnale false"

29 iun. 2023,, 20:15   Externe
2536 0

Beijingul se opune cu fermitate oricăror contacte oficiale între Washington și Taipei, inclusiv contactelor între reprezentanții autorităților executive, legislative și judiciare.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat acest lucru joi, în cadrul unui briefing, ca răspuns la solicitarea unui reporter TASS de a comenta vizita unei delegații de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA în Taiwan.

"Există o singură China în lume, iar Taiwanul este parte integrantă a acesteia. China se opune cu fermitate oricărei forme de schimburi oficiale între SUA și administrația taiwaneză. Toate instituțiile guvernamentale americane, inclusiv ramurile executivă, legislativă și judiciară, ar trebui să urmeze un curs de politică externă pe care guvernul SUA îl recunoaște și la care se angajează", a declarat Mao Ning.

Ea a făcut apel la autoritățile americane să respecte principiul "o singură China" și să se abțină de la "trimiterea de semnale false" către forțele pro-independență din Taiwan.

Ministerul de Externe din Taiwan a declarat marți că una dintre cele mai mari delegații ale Camerei Reprezentanților din SUA din ultimii ani a sosit pe insulă. Delegația a inclus nouă membri ai Camerei Reprezentanților, dintre care șapte congresmeni fac parte din Comisia pentru servicii militare. Printre aceștia se numără și Adam Smith, liderul minorității din comisie din partea Partidului Democrat. Delegația, condusă de președintele comisiei, a fost primită miercuri de șefa de stat major din Taiwan, Tsai Ing-wen. Vizita se va încheia joi.


Anterior, adjunctul șefului de presă al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că vizita unei delegații de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA în Taiwan nu a însemnat o schimbare a politicii Washingtonului față de insulă. El a spus că nu există "niciun motiv pentru a crește tensiunile sau pentru a schimba status quo-ul" situației.

SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwan în 1979 și le-au stabilit cu RPC. Deși recunoaște politica "o singură Chină", Washingtonul continuă să mențină contactul cu administrația de la Taipei și aprovizionează insula cu arme. În prezent, portofoliul de livrări de arme americane restante către insulă atinge aproximativ 19 miliarde de dolari.

Taiwanul este condus de propria administrație din 1949, cînd rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) s-au refugiat pe insulă după ce au suferit o înfrîngere în războiul civil chinez. De atunci, Taiwanul păstrează steagul și unele alte atribute ale fostei Republici Chineze care exista pe continent înainte ca comuniștii să preia puterea. Conform poziției oficiale a RPC, care este susținută de majoritatea țărilor, inclusiv de Republica Moldova, insula este considerată una dintre provinciile Chinei.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?