Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cel mai exportat fruct din lume se va scumpi

13 mar. 14:43   Externe
4151 0

Bananele se vor scumpi pe măsură ce schimbările climatice afectează cel mai exportat fruct din lume, a declarat unul dintre cei mai importanți experți din industrie din lume pentru BBC News.

O „amenințare enormă”

Pascal Liu, economist senior la Forumul Mondial al Bananelor, spune că schimbările climatice reprezintă o „amenințare enormă” pentru aprovizionare, agravînd impactul bolilor cu răspîndire rapidă, transmite b1tv.ro.

Forumul se întrunește la Roma, marți, pentru a aborda provocările cu care se confruntă fructele.


Unele magazine din Marea Britanie s-au confruntat recent cu o penurie de banane din cauza furtunilor maritime.

Cel mai exportat fruct din lume

În ambalajul său galben natural, banana hrănitoare și gustoasă este cel mai exportat fruct din lume.

Numai Regatul Unit importă aproximativ 5 miliarde de banane în fiecare an, aproximativ 90% fiind vîndute prin marile supermarketuri.

Săptămîna trecută a existat o penurie de banane în mai multe supermarketuri din Marea Britanie, despre care comercianții cu amănuntul spun că s-au datorat furtunilor pe mare, care au întîrziat aprovizionarea.

Majoritatea consumatorilor nu vor fi observat, potrivit profesorului Dan Bebber de la Universitatea din Exeter, care a studiat eforturile de a face bananele mai durabile .

„Lanțul de aprovizionare fluctuează, dar Marea Britanie este de fapt destul de bună la atenuarea acestor tipuri de efecte”, a spus el pentru BBC News.

„În principal, pentru că centrele de maturare pot accelera sau decelera rata la care coace bananele atunci cînd ajung, ceea ce ajută la amortizarea acestor tipuri de fluctuații”.

Dar, în timp ce proviziile de banane pot face față unor astfel de evenimente meteorologice pe termen scurt, experții sînt îngrijorați de amenințările tot mai mari din cauza unei lumi care se încălzește și de bolile care se răspîndesc în urma acesteia.

„Cred că schimbările climatice reprezintă într-adevăr o amenințare enormă pentru sectorul bananelor”, a spus domnul Liu de la World Banana Forum, un grup-umbrelă al ONU care reunește părți interesate din industrie, inclusiv comercianți cu amănuntul, țări producătoare, exportatori și instituții de cercetare.

Bolile care afectează bananele

Pe lîngă vremea severă care afectează producția, bananele sînt sensibile la creșterile de temperatură care ar putea distruge culturile în unele locații.

Poate cea mai mare amenințare imediată este faptul că temperaturile în creștere ajută la răspîndirea bolilor.

Cea care provoacă cele mai multe îngrijorări este Fusarium Wilt TR4, o infecție fungică, care s-a mutat din Australia și Asia în Africa și acum în America de Sud.

Odată ce o plantație este infectată, ucide toți bananii și experții spun că este extrem de greu de scăpat.

De asemenea, ciuperca a suferit mutații pentru a amenința Cavendish, soiul de banane preferat din lume.

„Știm că sporii acestui Fusarium Wilt sînt extrem de rezistenți și pot fi răspîndiți prin inundații, pot fi răspîndiți de vînturi puternice”, a spus Liu.

Producătorii se confruntă, de asemenea, cu presiuni din cauza creșterii costurilor îngrășămintelor, energiei și transportului, precum și cu probleme în găsirea suficienților lucrători.

Luate împreună cu impactul schimbărilor climatice asupra ofertei, prețurile din Marea Britanie și din alte părți sînt probabil să crească – și să rămînă în sus.

„Vor fi unele creșteri de preț, într-adevăr”, a spus Liu. „Dacă nu există o creștere majoră a ofertei, proiectez că prețurile la banane vor rămîne relativ ridicate în următorii ani”.

1
2
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?