X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Moldova Fruct cere îmbunătățirea regulamentul privind acordarea subvențiilor pentru agricultori

2 apr. 12:30   Economie
1685 0

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct" solicită îmbunătățirea regulamentul privind acordarea subvențiilor pentru pomicultori.

După cum a anunțat Directorul executiv al Moldova Fruct, Iurie Fală, în urma unei serii de consultări cu membrii organizației, a fost elaborat și înaintat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare un pachet de peste 20 de propuneri de îmbunătățire a regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru agricultori, transmite AgroExpert.

Ținînd cont de intensitatea foarte mare a investițiilor în infrastructura post-recoltare, membrii asociației propun ca subvențiile pentru echipamentele corespunzătoare să fie clasificate drept subvenții în avans. De asemenea, organizația recomandă majorarea sumei subvențiilor pentru grupurile de producători și cooperative pînă la 45 de milioane de lei. Acest lucru se explică prin faptul că grupurile de producători, în special de cireșe, se unesc pentru a investi în proiecte atît de costisitoare, precum achiziționarea în centrele logistice a sistemelor hidrocooling (150-200 mii de euro), linii optice pentru sortarea/calibrarea fructelor (1-2 milioane de euro), linii de ambalare etc.

Moldova Fruct recomandă, de asemenea, adoptarea unor măsuri tehnice menite să liberalizeze și să îmbunătățească sistemul de pregătire, depunere și autorizare a dosarelor de solicitare a subvențiilor. De exemplu, examinarea posibilității de a depune cererile în format electronic, online, și de a reduce lista documentelor de autorizare necesare pentru formarea dosarului, eliminînd astfel posibilitatea interpretării subiective a legitimității cererii de către personalul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.

De asemenea, Asociația nu consideră necesară în mod critic norma din regulament care obligă agricultorii să aibă un contract de arendă a terenului pe o perioadă de cel puțin 10 ani, cu obligația de a confirma oficial acest contract la fiecare doi ani, sau de a obține autorizația de la autoritatea de mediu pentru utilizarea specială a apei pentru irigații.


Moldova Fruct propune, de asemenea, reformularea prevederilor din regulament referitoare la subvenționarea sistemelor de sprijin în plantațiile perene, în special a celor aflate în proces de modernizare (schimbarea soiuriloe, a elementelor tehnologice etc.).

Organizația propune extinderea listei obiectelor subvenționate, de exemplu, producerea portaltoaielor, echipamente pe gaze pentru instalațiile împotriva înghețului, mașini de mulcire/plasare a peliculei, combine pentru recoltarea legumelor, tractoare de o anumită capacitate pentru lucrul în întreprinderile pomicole, mese inoxidabile pentru munca de înlăturare a sîmburilor și semințelor din fructe și multe altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?