Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce trebuie să se întîmple pentru ca negocierile dintre Rusia și Ucraina să se reia

20 iul. 2022,, 17:45   Externe
4522 0

Reluarea negocierilor dintre Rusia și Ucraina ar putea fi facilitată de anumite probleme grave pe cîmpul de luptă, sau de implicarea unor noi actori în procesul de negociere, de exemplu, China, care poate profita de situație și poate deveni un făcător de pace global, dar în orice caz, nu există nicio cale de ieșire din impas, părțile trebuie să dezvolte în prealabil un mecanism de negociere, astfel încît, după ce realitatea se schimbă, structurile de negociere să fie pregătite pentru negocieri eficiente.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu cu Irina Shikhman de către absolventul Universității Harvard, profesorul de practică de negociere, participant la negocierile privind eliberarea ostaticilor Moti Kristal, relatează Noi.md

„Pot apărea probleme grave pe cîmpul de luptă, deoarece multe cazuri de izbucniri violente între Israel și Hezbollah și Hamas au dus, în mod ciudat, la negocieri de succes după catastrofele militare de pe cîmpul de luptă, cînd au fost multe victime. Ceva le aducea la un alt nivel. Ei bine, fie o înlocuire a actorilor, dacă dintr-odată China decide că poate profita de situație și poate deveni un pacificator global. Sau fierberea lentă, o încercare, una și încă una. Acesta este impasul în care ne aflăm acum. Și acum nu există nicio cale de ieșire, Dar trebuie să dezvoltăm un mecanism de negociere pentru ca structurile de negociere să fie pregătite atunci cînd va exista o schimbare în realitate care să ne conducă la un fel de negocieri, negocieri eficiente”, a spus Moti Kristal.

El a menționat că în Austria, în orașul Laxenburg, o suburbie a Vienei, activează Institutul Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate, care a fost înființat în octombrie 1972 de Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece pentru a reduce probabilitatea războiului nuclear. Oamenii de știință din cele două țări au realizat multe proiecte științifice împreună, doar ca să poată vorbi.

„Cred că una dintre cele mai mari vești bune din ultima vreme este conversația telefonică dintre secretarii apărării din SUA și Rusia, care a avut loc pentru prima dată după mult timp. Pentru că știm și din conflictul palestino-israelian că chiar și atunci cînd se împușcă, cînd oamenii luptă trebuie să existe oameni care vorbesc, trimit mesaje. Cel puțin informal. Criza rachetelor din Cuba a fost rezolvată prin acest canal informal. Reporterii de știri, oameni din mass-media. Toți acești oameni au avut canale informale. Această comunicare, comunicare directă, interacțiune cu inamicul. Acest lucru este pur și simplu necesar chiar și în cele mai teribile crize, în cele mai teribile scenarii de dezvoltare. Cred că în ultimii cinci ani toate aceste mecanisme au fost distruse, plus atitudinile masive anti-rusești din Occident duc astăzi la faptul că oamenii nu vor să vorbească cu rușii, dar au nevoie să vorbească pentru că trebuie să păstreze canalele de comunicare, pentru că această realitate nu poate dura veșnic. Toate trec mereu”, a subliniat cunoscutul specialist în negocieri.


El a mai atras atenția asupra faptului că în Rusia sînt din ce în ce mai multe sancțiuni.

"Cu toată admirația mea pentru poporul rus și rezistența lui, calitatea vieții începe să se schimbe, devine greu în Rusia. Criza refugiaților în Europa. Europa a trecut cu siguranță o criză a refugiaților. Toată lumea a acceptat refugiații ucraineni. Dar realitatea economică din Polonia, Bulgaria, Moldova nu este așa.Nu există status quo în stagnare. La un moment dat, situația se va înrăutăți.

„Vreau că atunci cînd există o posibilă latură pozitivă, sau va fi o criză, o latură negativă, vreau ca mecanismul de negociere să fie deja implementat. Este ca congelatorul mamei mele. El este întotdeauna gata pentru oaspeți. Dacă oaspeții dau busna pe neprins de veste, ea va lua imediat ceva din congelator și va începe să gătească, iar tu nu trebuie să ieși undeva și să cumperii. Fix așa trebuie să ținem gata, nici măcar în congelator, ci în frigider și nici măcar în frigider, ci pe aragazul fierbinte, acest mecanism de negociere, structuri intermediare. Acesta este mesajul meu principal aici”, a spus Moti Kristal.

Potrivit acestuia, pentru ca părțile să cadă de acord, sînt necesare trei lucruri: ce, cum și voință politică.
„Ce. Acesta este conținutul, dacă există o zonă de posibil acord, sau nu. Și la fel și voința politică. Dacă vorbești doar despre ceea ce este important și nu despre cum, și nu despre proces, nu vei avea succes. Uneori există o afacere bună, un proces, dar nu există voință politică. De aceea, sînt importante trei elemente. Pentru ca acest lucru să se întîmple este nevoie de organizarea procesului de negociere, de organizarea întregului mecanism de mediere”, a spus profesorul de practică de negocieri, participant la negocieri pentru eliberarea ostaticilor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?