X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce presupune statutul de refugiat? Au nevoie de el în Moldova ucrainenii care fug de război?

3 mar. 2022,, 18:00   Externe
12225 0

De la începutul războiului din Ucraina, aproximativ 130 de mii de refugiați au intrat deja pe teritoriul R. Moldova. Un astfel de flux este aproximativ egal cu două milioane de refugiați care au sosit într-o țară cu o populație germană în doar cinci zile. O parte semnificativă a plecat în Europa, zeci de mii au rămas în Moldova.

Acum, Moldova îi primește pe toți cetățenii Ucrainei în regim simplificat și acordă tuturor dreptul la azil. Ce presupune acest lucru? Toată lumea ar trebui să primească azil sau pot trăi în siguranță la prieteni fără griji? Să clarificăm ce înseamnă statutul de refugiat.

1. Cine poate solicita azil?

Oricine poate solicita azil. Pentru acest lucru este suficientă declarația dvs. orală la orice punct de trecere a frontierei moldovenești, la orice secție de poliție sau la oficiile Biroului Migrație și Azil. În situația actuală, puteți traversa hotarul pentru a solicita azil, chiar dacă nu aveți pașaport străin. Este suficient orice act de identitate. Numărul de telefon a Liniei fierbinte: +37380001527

2. Am plecat din cauza războiului și am închiriat aici un apartament. Are sens să cer azil?


Nu încă, cu condiția să nu aveți probleme cu documentele. Vă puteți afla legal în Moldova pînă la 90 de zile.

3. Dar ce se va întîmpla după trei luni?

Dacă războiul nu se va termina în acest timp, putem presupune că Guvernul va lua în considerare acest fapt și va prelungi perioada de ședere legală a cetățenilor ucraineni pe teritoriul Moldovei. Dacă nu, va trebui să cereți azil.

4. Cine trebuie neapărat să solicite azil?

Cei care au trecut frontiera cu Moldova fără pașaport și alte documente necesare.

5. Mi-ar putea fi refuzată cererea de azil?

Nu, nimeni nu vă poate refuza cererea de azil. Cererea pentru primirea statutului de refugiat poate fi refuzată dacă persoana reprezintă o amenințare directă la adresa securității cetățenilor și a statului și dacă persoană are antecedente penale pentru o infracțiune gravă.

6. Dar dacă am trecut granița ilegal și am cerut azil, pot fi expulzat?

Nu. Chiar dacă frontiera a fost traversată ilegal și a existat o solicitare de azil, cererea va fi examinată. Legea Republicii Moldova prevede că nici un solicitant de azil nu va fi expulzat sau returnat de la frontieră ori de pe teritoriul Republicii Moldova. Nici un beneficiar al unei forme de protecţie nu poate fi returnat sau expulzat într-o ţară ori în teritoriu unde ar putea exista o ameninţare a vieţii sau a libertăţii lui.

7. Am primit statutul de refugiat, ce urmează? Ce drepturi îmi oferă el?

Statul oferă protecție unui străin prin acordarea statutului de refugiat, protecție umanitară, temporară sau azil politic. O persoană cu statut de refugiat are dreptul la cazare gratuită în Centrul de plasament și asistență pentru refugiați, la îngrijiri medicale gratuite, are acces la educație în aceleași condiții ca și cetățenii Republicii Moldova. O persoană cu statut aprobat de refugiat poate solicita reîntregirea familiei pe teritoriul Republicii Moldova.

8. Dacă sînt cetățean ucrainean care a fugit de război, fără statut de refugiat voi fi ajutat aici?

Da, statul îi ajută pe toți ucrainenii care solicită ajutor. Aflați mai multe detalii pe site-ul dopomoga.gov.md

9. Am dreptul la un loc de muncă oficial în Moldova?

Cetățenii Ucrainei au dreptul la muncă pe teritoriul Republicii Moldova fără a obține dreptul de ședere temporară în scopul muncii. Angajarea lor va fi efectuată în timpul stării de urgență în baza:

- contractului individual de muncă pe o durată determinată

- cărții de identitate, care este atribuită cetățenilor Ucrainei la trecerea frontierei

- copiei actului de identitate.

10. Pot deschide un cont bancar moldovenesc cu pașaport ucrainean?

De la 1 martie, Banca Națională a Moldovei a simplificat procedura de deschidere a conturilor, cardurilor și operațiunilor bancare pentru refugiați. Ce documente sînt necesare pentru deschiderea unui cont, puteți afla în orice bancă comercială, printre cele mai populare fiind MICB, MAIB, Victoriabank și OTP Bank.

Site-ul oficial al Guvernului Republicii Moldova cu toate informațiile utile pentru ucraineni în Moldova: dopomoga.gov.md

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?