X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Răspunsurile Ambasadei Ucrainei la cele mai frecvente întrebări ale refugiaților

2 mar. 2022,, 14:16 (reactualizat 5 mar. 2022,, 03:24)   Externe
33965 0

Diplomații Ambasadei Ucrainei în Moldova și Secția consulară a acestuia, prin intermediul portalului Noi.md, au răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care le adresează sute de cetățeni ai Ucrainei, refugiați din această țară.

1. Cum putem intra în Moldova din Ucraina?

- La situația din 01.03.2022, se permite intrarea refugiaților ucraineni cu pașapoarte străine valabile și expirate, pașapoarte interne (așa-numitele pașapoarte "interne" și cărți de identitate); certificatele de naștere ale copiilor (sub 18 ani).

De asemenea, puteți intra în Moldova fără Carte Verde pentru mașină (cu condiția să fie procurată în termen de 24 de ore de la sosire). Nu este necesar să prezentați un certificat la Covid-19.

2. Pot obține la ambasadă un pașaport pentru a călători în străinătate?


- Puteți solicita un pașaport străin, dar producerea și înregistrarea acestuia se efectuează în Ucraina. În prezent, acest proces a fost suspendat din cauza luptelor de pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, nu putem prevedea cînd veți putea obține un nou pașaport.

3. Pot obține la Ambasadă pașaport "intern"?

- Nu, nu puteți. Producerea lor se efectuează exclusiv în Ucraina.

4. Pot prelungi la Ambasadă perioada de valabilitate a pașaportului pentru a călători în străinătate?

- Nu, o astfel de procedură nu este prevăzută în legislația Ucrainei.

5. Pot efectua la Ambasadă modificări la pașaportul "intern"?

- Orice modificări la pașaportul "intern" se fac în Ucraina
.
6. Pot obține la Ambasadă certificatul de întoarcere în Ucraina ("pașaport alb")?

- Datorită numărului mare de cereri, toate astfel de documente disponibile la Ambasadă au fost emise pe 25.02.2022. Pînă în prezent nu am recepționat formulare noi, data livrării unui nou lot nu se cunoaște. Pentru a reveni în Ucraina, cetățeanul Ucrainei trebuie să prezinte la granița Ucrainei un "pașaport alb" sau "pașaport străin".

7. Pot perfecta la ambasadă certificatul de întoarcere în Ucraina ("pașaportul alb") pentru a pleca din Moldova în Europa?

- Pentru cetățenii Ucrainei, plecarea de pe teritoriul Moldovei în alte țări se efectuează în baza pașapoartelor internaționale valabile. "Pașaportul alb" nu oferă un astfel de drept. Dacă ați intrat în Moldova ca refugiat, atunci trebuie să aplicați la Biroul Migrație și Azil din Moldova pentru a obține statutul de refugiat și pentru a obține un pașaport de "refugiat" cu care puteți călători în alte țări, cu condiția să obțineți vizele de intrare corespunzătoare.

8. Unde pot să mă adresez pentru a primi statutul de refugiat?

- Numărul de telefon al "Liniei verzi" a Centrului de Informare al Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova: 0 8000 15 27 (http://bma.gov.md), apelul este gratuit pe teritoriul Republicii Moldova. Puteți depune cerere pentru azil în mod verbal în prezența unui ofițer. Ofițerul vă va ajuta să completați formularul de solicitare a azilului, precum și să vă informeze cu privire la procedura de obținere a unui permis de ședere în Moldova; unde vă puteți caza temporar, dacă nu aveți rude și/sau mijloace financiare; centrele temporare de criză pentru refugiați. Puteți depune cerere chiar dacă nu aveți un document de călătorie. Nimeni nu are dreptul să refuze să accepte cererea dvs. de azil.

9. Cum putem pleca din Moldova în România?

- La situația din 01.03.2022, plecarea se efectuează în baza pașapoartelor biometrice valabile și expirate; pașapoartelor de cetățean al Ucrainei (pașapoarte "interne" și cărți de identitate); certificatelor de naștere ale copiilor (sub 18 ani) însoțiți de unul dintre părinți (reprezentant legal).

Datele de contact ale Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova:

Pagina de Facebook: @UAEmbMD (Ambasada Ucrainei în Republica Moldova/Посольство Украины в Молдове), adresa de email: mailto:consul.ukremb.md@gmail.com , mailto:ukremb.md@gmail.com, tel.: +373 22 582 284, Tel suplimentar.: +373 22 582 151, adresa: Str. V. Lupu, 17, Chișinău (sectorul Buiucani).

Cetățenii pot obține mai multe informații utile accesînd următorul link.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?