X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Borrell cere „înlăturarea poverii moarte a unanimității”

28 iun. 2022,, 10:20   Externe
2550 0

Pe fondul posibilei extinderi a Uniunii, este necesară îndepărtarea de principiul unanimității în politica externă, iar majoritatea deciziilor să fie luate cu votul majorității țărilor membre.

Despre necesitatea unei astfel de schimbări a scris o coloană pe site-ul Serviciului European de Acțiune Externă Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Borrell a menționat că extinderea UE este pe ordinea de zi, deoarece este recunoscută perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei, Georgiei și a țărilor din Balcanii de Vest. Potrivit acestuia, pe măsură ce UE se extinde, procesul decizional în Uniunea Europeană ar trebui, de asemenea, reformat.

Borrell a subliniat că o UE extinsă trebuie să poată acționa. În opinia sa, acest lucru se poate realiza prin reducerea aplicării regulii unanimității în luarea deciziilor în politica externă și în alte domenii. Mai multe decizii trebuie luate cu majoritate calificată, a spus Borrell.

El solicită „înlăturarea poverii moarte a unanimității” și, în argumentarea poziției sale, a evidențiat în special următorii factori:


- Extinderea UE nu este o favoare sau o concesie, ci un interes strategic al Uniunii Europene. Pe măsură ce aveau loc valurile preedente de extindere, în mod istoric au existat reforme instituționale în UE;

– UE a plătit deja prețul pentru principiul unanimității luînd decizii de durată și slabe. Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei este acceleratorul istoriei; ea a subliniat necesitatea luării deciziilor în timp real;

– UE a acționat decisiv în primele săptămîni după invazia pe scară largă a Rusiei, dar apoi au început problemele cu adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv Vladimir Gundyaev (Patriarhul Kirill) nu a fost inclus în acestea;

- s-a întîmplat ca o țară să blocheze decizia privind procesul de integrare europeană a Macedoniei de Nord și Albaniei, la care alți membri ai UE au fost de acord. Dacă țările știu dinainte că deciziile pot fi luate cu majoritate, vor avea un stimulent să negocieze și să caute consens. Dacă știu că pot bloca de sine stătător decizia, nu există un astfel de stimulent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?