COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Biden și Macron se întîlnesc vineri, la Roma, înaintea summitului G20

27 oct. 20:30   În lume
1018 0

Preşedintele american Joe Biden se va întîlni cu omologul său francez Emmanuel Macron vineri la Roma, a anunţat marţi consilierul de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Este prima întîlnire față în față a celor doi lideri de la începutul crizei privind livrarea de submarine Australiei.

Jake Sullivan nu a oferit mai multe detalii cu privire la această întîlnire, care va avea loc înaintea începerii summitului şefilor de stat şi de guvern din cadrul Grupului celor mai dezvoltate 20 de state din lume (G20) în capitala italiană, scrie Agerpres, preluînd AFP.

Va fi prima oară cînd cei doi şefi de stat se vor întîlni în persoană după criza provocată la jumătatea lunii septembrie de anunţul privind crearea unei noi alianţe între SUA, Australia şi Marea Britanie, pentri livrarea de submarine nucleare, scrie digi24.ro.

Acest parteneriat denumit AUKUS a stîrnit indignarea Franţei, întrucît a torpilat un megacontract de submarine franceze încheiat cu Australia.

De atunci Washingtonul încearcă să aplaneze tensiunile cu Parisul, notează AFP.


Joe Biden şi Emmanuel Macron s-au întreţinut deja de două ori telefonic de la declanşarea crizei. Vicepreşedintele american Kamala Harris urmează să se deplaseze la Paris în luna noiembrie.

Franţa caută în special să obţină aprobarea americanilor pentru crearea unei veritabile apărări europene, un proiect drag francezilor, dar care încă nu a căpătat cu adevărat formă, la 30 de ani de la lansare.

Cu ocazia summitului G20 în Italia, Joe Biden va fi primit vineri de papa Francisc şi va avea o întrevedere cu şeful guvernului italian Mario Draghi, a precizat Jake Sullivan.

Acesta în schimb nu a dezvăluit ce alte întîlniri bilaterale ar putea avea preşedintele american la Roma, apoi la Glasgow, unde va participa la summitul internaţional COP26 privind schimbările climatice.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X