Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Avertizare: Vine o criză globală de energie care nu mai poate fi evitată

12 oct. 2021,, 10:45   Externe
2566 1

Creșterile astronomice de preț la gazele naturale, costul tot mai mare al cărbunelui și predicțiile că petrolul va atinge 100 de dolari prefațează o criză energetică globală care nu mai poate fi evitată, se arată într-o analiză CNN.

Cauzele? Vreme și o cerere de energie uriașă care provoacă panică înainte de iarnă, cînd este nevoie de mai multă energie pentru iluminarea și încălzirea caselor. Guvernele din întreaga lume încearcă să limiteze impactul asupra consumatorilor, dar recunosc că este posibil să nu poată preveni creșterea facturilor, potrivit CNN, transmite Știri.md cu referire la Ziarulnațional.md.

Situația gravă este complicată și de presiunea tot mai mare asupra guvernelor lumii de a accelera tranziția către o energie mai curată. Liderii mondiali se pregătesc pentru un summit critic privind clima în luna noiembrie. În China, electricitatea pentru micii consumatori este raționalizată prin întreruperi de curent, în timp ce în India centralele electrice caută cărbune. În Europa organizațiile care apară drepturile consumatorilor solicită interzicerea debranșărilor dacă clienții nu-și pot plăti datoriile.

Acest șoc al prețurilor este o criză neprevăzută într-un moment critic. Prioritatea imediată ar trebui să fie atenuarea impacturilor sociale și protejarea consumatorilor vulnerabili”, a declarat miercuri șeful UE pentru energie, Kadri Simson, confirmînd că blocul își va prezenta răspunsul politic pe termen lung săptămîna viitoare.

În Europa, gazele naturale se tranzacționează acum la echivalentul a 230 de dolari (199,18 euro) pe baril, în termeni de petrol. Este o creștere cu peste 130% de la începutul lunii septembrie și de aproape 9 ori mai mare decît octombrie 2020, potrivit datelor oferite de Independent Commodity Intelligence Services.


În estul Asiei, costul gazelor naturale a crescut cu 85% de la începutul lunii septembrie, atingînd aproximativ 204 dolari (176,67 euro) pe baril, în termeni echivalenți pentru petrol. Prețurile deși rămîn mult mai mici în Statele Unite, care este un exportator net de gaze naturale, au ajuns și aici la cele mai ridicate niveluri din ultimii 13 ani. "Cresc de frica iernii”, a declarat Nikos Tsafos, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, din Washington. El crede că anxietatea a făcut ca piața să se desprindă de regulile fundamentale ale cererii și ofertei.

Frenezia pentru gazul natural crește, de asemenea, prețul cărbunelui și pe cel al petrolului, care pot fi folosiți ca înlocuitori în unele cazuri, dar este și mai grav pentru climă. India, care rămîne extrem de dependentă de cărbune, a declarat săptămîna aceasta că aproape 63 din cele 135 de centrale electrice pe bază de cărbune mai au stocuri doar pentru două zile.

Băncile centrale și investitorii sînt îngrijorați. Creșterea prețurilor la energie contribuie la inflație, care era deja o preocupare majoră, într-un moment în care economia globală încearcă să-și revină de pe urma pandemiei de Covid-19. Dinamica din timpul iernii ar putea agrava lucrurile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?