COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Australienii au inventat o metodă de a scoate apă potabilă din mare

Australienii au inventat o metodă de a scoate apă potabilă din mare

Ştii că 70 la sută din suprafaţa Pămîntului este acoperită de apă, dar nu toată această apă poate fi băută, iar printre cei mai îngrijoraţi de situaţia asta sunt australienii, transmite theworldnews.net.

Potrivit unui studiu al World Resources Institute, Australia ar putea intra într-o criză de apă în 2040. Aşa că cercetătorii de la Universitatea Monash au gândit un filtru care să transforme repede o cantitate mare de apă din mare, în apă potabilă.

Nici România, care are 60 % dintre apele minerale din Europa nu e tocmai ferită de o posibilă criză a apei potabile, aşa că, am discutat un Ionel Humelnicu, profesor la facultatea de Chimie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ca să îţi explice cît de valabilă e metoda australienilor.


„Ceea ce au găsit cercetătorii australieni este un mecanism viabil deoarece aceste structuri teatraedrice reticulare utilizează nişte molecule care au o structură 3D cu multe goluri în interior. Au modificat aceste goluri în aşa fel încît să reţină moleculele de apă. În aceste structuri care sînt utilizate de către cercetătării australieni, au luat şi au combinat două structuri deja utilizate”, a explicat prof. Humelnicu.

„Ceea ce au găsit dumnealor pare viabil. Este un pas înainte şi în acelaşi timp, dacă pînă acum acest proces de desalinizare a apei de mare era unul foarte costisitor, din ceea ce spun dumnealor acolo de această dată, costurile sînt foarte reduse.

Din punct de vedere financiar şi a timpului foarte scurt, metoda ar fi una revoluţionară. Celelalte metode - desalinizarea clasică prin încălzire şi concentrare şi filtrare durează foarte mult, foarte multă energie este consumată pentru evaporarea apei şi concentrare, iar tehnologia de osmoză iarăşi are anumite probleme chiar şi din punct de vedere chimic şi sunt aceste procedee sînt foarte costisitoare din punct de vedere energetic”, a spus prodecanul Facultăţii de Chimie din Iaşi.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load