Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1453

Anul 2023, cel mai călduros înregistrat vreodată în lume

15 mai. 23:30   Externe
2107 0

Anul 2023, cel mai călduros înregistrat vreodată în lume, a mai doborît un record: oamenii de ştiinţă au reuşit să stabilească faptul că vara din emisfera nordică a fost cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP, citat de News.ro.

„2023 a fost cea mai caldă vară din emisfera nordică extratropicală din ultimii 2.000 de ani”, scriu, în revista Nature, autorii care au reconstituit temperaturile din trecut pentru lunile iunie-august, transmite Digi24.

„Nu ar trebui să fim surprinşi. Pentru mine, aceasta este doar o continuare a ceea ce am început prin eliberarea de gaze cu efect de seră, odată cu utilizarea masivă a combustibililor fosili începînd cu era industrială”, a declarat pentru AFP Jan Esper, profesor de climatologie la Universitatea Gutenberg din Mainz, Germania, şi autorul principal al studiului.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit date furnizate de inelele copacilor pentru a estima temperaturile înainte ca acestea să fie înregistrate de instrumente de măsură, adică înainte de anul 1850 şi pînă în anul 1 d.Hr. Analizînd inelele arborilor - inelele concentrice care se formează în trunchiul transversal al unui copac de-a lungul timpului - este posibil să se reconstituie cu precizie condiţiile climatice din trecut, cu ajutorul unei discipline cunoscute sub numele de dendrocronologie.


Studiul arată că vara anului 2023 a fost cu cel puţin o jumătate de grad Celsius mai caldă decît vara anului 246, cea mai caldă din această perioadă de înainte de înregistrările instrumentale.

Această valoare ia în considerare o anumită marjă de incertitudine pentru datele din trecut. Fără această marjă, vara anului 2023 ar fi fost chiar cu 1,19°C mai caldă decît vara anului 246.

Diferenţa faţă de trecut se măreşte şi mai mult atunci cînd sînt luaţi în considerare cei mai reci ani, subliniind caracterul excepţional al încălzirii recente. De exemplu, vara anului 2023 a fost cu aproape 4°C mai caldă decît vara anului 536, cînd temperaturile au scăzut mult din cauza unei erupţii vulcanice.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?