X 
Jocurile Olimpice stiri: 122
Arşiţa stiri: 136
Transnistria stiri: 1410

Alexei Arestovici: "Ucraina are nevoie de o politică pro-ucraineană"

24 ian. 11:50   Externe
3774 1

Ucraina nu are nevoie de o politică pro-rusă și nici pro-occidentală, ci pro-ucraineană, iar toate necazurile și Rusia a fost trimisă asupra sa ca pedeapsă pentru faptul că ucrainenii s-au trădat pe ei înșiși și pe strămoșii lor și s-au pomenit în rolul unui mare și colectiv Andrii din romanul lui Gogol "Taras Bulba", care a trecut de partea cealaltă.

O astfel de opinie a exprimată fostul consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, în cadrul emisiunii lui Vasili Golovanov, transmite Noi.md.

Alexei Arestovici a declarat că una dintre problemele Ucrainei este încercarea de a considera mereu o parte ca fiind un întreg, justificînd promovarea ideologiei pro-occidentale.

"Nu este așa. În al doilea rînd, unii încearcă să ne spună că noi sîntem cazaci, să ne povestească despre unitatea cazacilor și toate astea. Știți ce ne-ar face Taras Bulba sau Hmelnițki dacă ei sau armata Zaporojie s-ar ridica acum din mormînt? Ar spune: "Ce faceți? Noi am luptat cu ei pînă la capăt pentru credința ortodoxă, iar voi v-ați vîndut lor?". Și toți acești cazaci ar fi cerut foarte mult socoteală de la liderii actuali și de la cei care cred în ei, care cred în Occidentul sacru și în trezirea lui. Pentru că acești oameni nu-și făceau iluzii", a subliniat fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei.

El a atras atenția asupra discursului lui Taras Bulba despre camaraderie în povestea lui Gogol.


"Acolo au fost descrise foarte clar toate punctele, intrigile veșnic dureroase ale istoriei noastre. De unde a apărut Frăția Epifanie din Kiev, de unde a apărut Frăția din Lviv, unde s-a ascuns primul tipograf Ivan Fedorov, care a fugit din Moscopole și a tipărit primele cărți. De unde a apărut acest fenomen precum frăția? Căci nu a existat nicăieri. Pentru că elitele, nobilimea au trecut întotdeauna de partea polonezilor, au trădat întotdeauna credința, și-au trădat strămoșii, poporul, și au trecut de partea cealaltă. Baza scindării a fost pusă încă de Vitovt, care conducea Marele Ducat al Lituaniei, dar de dragul coroanei poloneze, pentru a adăuga o mică bucată de pământ, a adoptat catolicismul și a scindat pentru totdeauna elitele și poporul", - a subliniat Alexei Arestovici.

Potrivit acestuia, întreaga armată zaporojană s-a alăturat Frăției Epifanie din Kiev pentru a o proteja, pentru a nu fi călcată în picioare și nimeni nu a vrut să se opună ei.

"Acestea sînt fragmente incomode de istorie care contrazic ideologia celor care dețin acum institutul memoriei naționale și încearcă să împartă bugetul de stat spunîndu-ne cine sînt ucrainenii", a declarat fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei.

Comentînd opinia unor internauți că Alexei Arestovici a devenit un fel de Andrii din romanul lui Gogol "Taras Bulba", care a schimbat tabăra fugind la polonezi, el a menționat că aceasta este o opinie greșită.

"Băieți, voi ați greșit puțin. Eu sînt în rolul lui Taras Bulba. Iar voi sunteți în rolul lui Andrii colectiv, marele Andrii, care a fugit de partea cealaltă. Eu nu-mi fac iluzii nici în privința Occidentului, nici în privința Rusiei. Iar a critica Occidentul nu înseamnă a complimenta Rusia. Miza mea este pro-ucraineană. Eu cred că Ucraina este o țară subestimată, care nu și-a desfășurat nici măcar 2% din potențial. Dacă vom fi tratați cum trebuie, vom uimi lumea în sensul bun al cuvîntului, atît Occidentul, cît și Rusia", a subliniat fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei.

În opinia sa, ucrainenii pot să stea drepți, îndreptați, să-i privească pe toți în ochi, să se întrețină singură, să se protejeze, iar dacă vor fi tratați bine, ucrainenii pot avea relații bune cu toată lumea și pot ajunge la un acord mai tîrziu, după război, în viitor.

"Și noi sîntem capabili să purtăm războiul și să obținem rezultatele de care avem nevoie. Doar trebuie să ne ocupăm de acest lucru. Iar cînd mi se spune că trebuie să iubesc Occidentul... Băieți, eu cunosc Occidentul mai bine decît majoritatea dintre voi. Îl cunosc profund. Îl cunosc atît de bine, încît nu-mi fac iluzii despre Occident. Cînd nu va mai exista nicio piesă americană în racheta rusă Kinjal, atunci vom vorbi despre Occident, care ne va ajuta cu siguranță, va lua atitudine, se va trezi", a declarat politicianul.
El a subliniat că Ucraina are nevoie de o politică pro-ucraineană.

"Nu pro-rusă, nu pro-occidentală, ci pro-ucraineană. Toate problemele noastre, și Rusia, au fost trimise să ne pedepsească pentru că am trădat. Sîntem trădători, sîntem o națiune de trădători. Ideologia trădătorului (domnește) în acest moment. Dar pe cine credeți că am trădat? Pe Rusia? Nu! Ne-am trădat pe noi înșine, am renunțat la ceea ce sîntem, iar cazacii (Sagaidacinîi, Hmelnițki, Vișnevețki) se răsucesc în morminte, uitându-se la ce am devenit. Și ei, sincer vorbind, ar face ordine aici, de s-ar trezi. Nu mă refer la cneazi, la Monomah și Iaroslav și așa mai departe", a spus Alexei Arestovici.

El a îndemnat să nu fie confundat Andriiul colectiv în care au ajuns ucrainenii, cu esența Ucrainei.

"Ucraina este total diferită. Pur și simplu am uitat de noi înșine, iar pentru a ne reaminti cine sîntem, Dumnezeu ne-a trimis Rusia, care ne amintește. Noi sîntem de vină, suntem de vină pentru că ne-am trădat pe noi înșine. Dacă veți fi întrebați de ce Ucraina are o ideologie a trădătorilor, să știți - pentru că ucrainenii s-au trădat pe ei înșiși. Nu, noi nu am trădat Moscova, nu am trădat Occidentul. Ne-am trădat pe noi înșine! Trebuie să încetăm să mai fim trădători, pentru a ne îndrepta și, ca să spunem așa, să ne privim unii pe alții și pe toți ceilalți în ochi puțin altfel, mai ales că avem tot dreptul să stăm drepți, așa cum ni s-a ordonat. Așa că nu-mi spuneți mie că eu am trădat Ucraina. Voi sînteți cei care ați trădat Ucraina, iar eu vreau ca ea să fie ea însăși. Aici eu sînt 'Bulba', iar voi sînteți 'Andrii' ", a subliniat fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei.

P.S. De luat aminte și pentru noi, moldovenii.

21
6
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?