X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Alexei Arestovici: "O Ucraină puternică putem construi fără UE și NATO"

5 ian. 17:27 (reactualizat 6 ian. 19:00)   Externe
6819 0

O Ucraină puternică putem construi fără UE și NATO, mai ales că nimeni nu o așteaptă în aceste organizații.

Kievul oficial trebuie să își definească în mod clar vectorul și să ducă o politică pro-ucraineană independentă pentru a-și proteja propriile interese.

O astfel de opinie a exprimat Alexei Arestovici, fostul consilier al biroului prezidențial al Ucrainei, într-un interviu acordat Iuliei Latînina.

El consideră că Ucraina nu este un subiect acum, deoarece nu-și poate defini propriul vector.

"Dar avem destulă astfel de minisubiectivitate sau rămășițe de subiectivitate, cvasi-subiectivitate, pentru a ne încăpățîna și a nu da ascultare, în privința unor probleme-cheie, chiar și Statelor Unite, care nu doresc ca Ucraina să adere la NATO. Greșeala noastră este o greșeală de vector. Faptul că nu putem decide ce vrem. Sincer, nu știu de ce ar trebui să te dai cu capul de o organizație care nu vrea să te accepte. Nu veți obține din asta nimic altceva decît umilință. Problema este că nu avem propriul nostru vector. Noi cerem, batem în ușile închise, insistăm, batem cu piciorul, pentru a fi primiți la masa la care nu aveau de gînd să ne primească. Aceasta este problema", a declarat Alexei Arestovici.


În opinia sa, Ucraina nu este așteaptată nici în NATO, nici în UE, iar toate reverențele actuale în fața Ucrainei sînt o plată simbolică pentru capitalul simbolic pe care aceasta l-a acumulat, pentru faptul că acționează ca un flanc al Europei pe care o protejează etc.

Fostul consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei a subliniat că, în ultima vreme, subiectul asistenței acordate Ucrainei s-a acutizat un pic în Germania, asupra căreia Statele Unite plasează principala povară a sprijinului pentru Ucraina. Germania consideră că, dacă nu sprijină Ucraina, va trebui ea însăși să lupte mai devreme sau mai tîrziu.

"Sincer, nu cred și nu văd de ce ar vrea Putin să atace Europa. Deși ni se spune că serviciile de informații ale unor țări europene vorbesc deja serios despre acest scenariu. Dar mie mi se pare că lui Putin i-a fi mai ușor să-i cumpere pe fiecare în parte, aplicînd schema lui Orban și stabilind relații speciale", a declarat Alexei Arestovici.

Potrivit acestuia, nu există indicii că se dorește primirea Ucrainei în UE și NATO, cu excepția unor foarte mici reverențe simbolice față de Ucraina ca răspuns la ”tragerile” simbolice ale acesteia în această direcție".

Fostul consilier al șefului biroului președintelui consideră că Ucraina își va face rău nu pentru că vrea să adere la UE și NATO, ci pentru că nutrește iluziile corespunzătoare care nu-i permit să evalueze corect realitatea și să construiască un vector real.

"Este rea nu mișcarea noastră spre UE și NATO, ci faptul că ne facem iluzii că sîntem bineveniți acolo. Iar ceea ce se construiește pe iluzii, se va prăbuși întotdeauna mai devreme sau mai tîrziu. Nu ne așteaptă nimeni acolo. Dacă am fi așteptați în UE, ar începe serios negocierile cu noi cel puțin în probleme legate de produsele agricole ucrainene, care ar reprezinta jumătate din piața agricolă a UE, iar aderarea Ucrainei ar însemna o catastrofă pentru sectorul agricol al UE. Și auzim în declarațiile miniștrilor polonezi corespunzători că vor să impună un moratoriu asupra livrărilor timp de 20 de ani, chiar dacă Ucraina va fi acceptată în UE", a declarat Arestovici.

El a subliniat că birocrația europeană își vede sensul existenței sale în extinderea UE, altfel cum ar putea justifica existența statelor sale umflate.

"Dar există și guverne naționale, există o cotitură la dreapta, și lor le este mult mai ușor să-i scoată pe europenii albi de aici care sînt proactivi, învață limbi străine și încearcă să se integreze în UE, ceea ce și fac prin adoptarea unor programe colosale pentru a-i păstra pe cei proactivi și a-i expulza pe cei care nu sînt, încurajîndu-i pe unii să rămînă, pe alții să se mute sau să plece, decît să ne primească pe toți", a declarat fostul consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei.

În opinia sa, există, de asemenea, o mare problemă pe care nimeni din Ucraina nu vrea să o accepte la modul serios, deoarece acest lucru ar însemna semnarea falimentului întregii sale politici de 32 de ani, sau a politicii din 2014 care vizează aderarea la UE și NATO, pe care a fost construit întregul sistem al credinței mitologice al Ucrainei moderne.

"Prețul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO este un mare război cu Rusia, care are o dependență inversă. Prețul primirii Ucrainei în UE și NATO înseamnă un mare preț pentru UE și NATO. Prețul primirii Ucrainei în UE și NATO înseamnă un mare război al Rusiei cu UE și NATO. Acum puneți-vă întrebarea, chiar și în cele mai rele vise ale lor, sînt gata ei să plătească acest preț pentru a duce un mare război cu Rusia doar pentru a primi Ucraina în UE și NATO? Ei nu sînt pregătiți nici măcar să lupte cu mîinile Ucrainei. Vedem acest lucru în mod clar. Ei nu sînt pregătiți să plătească acest preț, nu sînt pregătiți să plătească pentru un mare război cu Rusia. Nu vor ajuta și nu vor se vor jertfi pe ei înșiși, teritoriile lor, soldații și civilii lor pentru ca Ucraina să aibă plăcerea de a adera la UE și NATO. Iar noi trebuie să înțelegem acest lucru și să acționăm corespunzător. Coreea de Sud, Israel și Azerbaidjan nu sînt în UE și NATO și se simt destul de bine. Dar nouă ni s-a dat această UE și NATO.... Este absolut ireal", a subliniat Alexei Arestovici.

El s-a plîns că în Ucraina vectorul care este construit pe iluzie, absolut ireal, este baza politicii sale stat și, prin urmare, nu ar trebui să ne surprindă faptul că rezultatele acestei politici sînt, de asemenea, iluzorii.

"Creezi un vector iluzoriu și rezultatele politicii, e asemenea, vor fi iluzorii. Aceasta este o greșeală colosală. Mă uit la compatrioții mei favoriți, îi cunosc pe toți politicienii, îi cunosc pe majoritatea experților ucraineni, cunosc personal toate discuțiile. Mă uit la acești oameni buni și mă gîndesc: "Ori sînt proști, foarte proști, ori banda din cap le-a fost înlocuită și nu sînt capabili să o scoată, ceea ce este, de asemenea, apropo, un semn de prostie și de slăbiciune. Pentru că ei au un singur lucru în minte: "NATO și UE, UE și NATO, UE și NATO, NATO și UE, UE și NATO". Ei nici măcar nu-și pun întrebări elementare, de ce, avînd în vedere direcția țării spre NATO, Ucraina nu a primit rachete ATACMS, dar acestea vor fi eliminate. Acele rachete pe care noi le implorăm de doi ani de zile de la NATO și de la americani pentru ca soldații noștri să moară mai puțin", a declarat fostul consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei.

El a reamintit că Occidentul formează de mai bine de un an și jumătate o coaliție de tancuri pentru Ucraina, deși un tancurile nu schimbă nimic pe cîmpul de luptă, nu trage la 300 de kilometri distanță asupra unui cartier general inamic, nu poate ataca o rafinărie de petrol inamică sau un aerodrom de pe care decolează avioane. "Dar ei nu pot sau nu vor să recunoască acest lucru. Ei vor cu ochii bulbucați să meargă în UE și NATO, pentru că așa stau lucrurile. Granturi nu vor primi, iar abonații se vor dezabona și toate iluziile se vor prăbuși. Comitetul regional al Partidului american de aici și membrii pro-occidentali ai Komsomolului din Ucraina cred în America ca într-un GRAD pe deal, iar faptul că acest Grad pe deal îi aruncă în mod regulat în cele mai importante probleme - aceasta este deja o chestiune de supraviețuire a Ucrainei, este deja un al zecelea lucru pentru ei. Dar trebuie să constatăm că întreaga Ucraină, toți cei 500 de mii de oameni mobilizați, trebuie să devină ostatici ai celor care s-au pus, au înlocuit banda de la Comitetul regional de la Moscova cu Comitetul regional de la Washington și sînt absolut rupți de realitate. Ce fel de UE și NATO! Nu va exista nici un fel UE și NATO!", a declarat Alexei Arestovici.

El a amintit de bucuria cu șampanie din Ucraina după ce, în decembrie, a fost adoptată oficial decizia de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina.

"Toată lumea vorbește că iată, ne-au spus, au votat pentru noi, iar faptul că mai sînt 56 de voturi în lanț și că negocierile vor dura în cel mai bun caz 15-20 de ani, iar deocamdată nu se vede deloc că ele continuă, și nu se știe dacă, într-un asemenea ritm, UE va mai exista peste 15 ani - acest lucru cam rămîne în afara parantezelor. Ceea ce contează este credința sfîntă și necritică în cele două Graduri de pe deal: UE și NATO. Iar faptul că UE și NATO nu se pot descurca cu o singură țară Ungaria, care se opune deciziilor colective pe care le iau, și de 18 ani nu pot ajunge la un acord privind formatul prizelor? Sînteți sigur că vreți să mergeți acolo? Este pur și simplu o nebunie. Sînt iluzii care întrec limita nebuniei. Există nevroză, există psihoză, există nebunie. Ei bine, acest lucru este mai mult decît nebunie. Nu este vorba de aspirația de a adera la UE și NATO, ci de credința că această aspirație poate sta la baza politicii de stat și că vom fi acceptați acolo", a declarat fostul consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei.

În opinia sa, se poate de construit Ucraina și fără UE și NATO.

"Este posibil să construim o Ucraină puternică, care își va apăra interesele naționale și, printre altele, va sparge dinții Kremlinului, mîinile sale răzlețe și așa mai departe. Putem face acest lucru avînd o relație specială cu UE și NATO, la fel ca Israelul, la fel ca Coreea de Sud. Ei bine, Israelul se descurcă cumva. Ei, bine, fugiți în UE și NATO dacă vreți. Nu știu cît timp mai trebuie să lovim cu capul în aceste porți pentru a înțelege, și ce vor face în sfîrșit toți acești tovarăși cînd va deveni în sfîrșit clar că acest lucru este ireal. Dar, într-adevăr, în această istorie care putem juca mult timp. Probabil că și în Turcia, care este candidat la UE din 2005, există oameni care cred în Turcia în UE, ba chiar își construiesc cariera politică pe acest lucru. Și ei întotdeauna vor avea un sistem de credincioși și un sistem de admiratori care vor spune că tot ceea ce este împotriva UE și NATO este Kremlinul, iar acestea (UE și NATO) sînt adevărul sfînt, nu vă atingeți de ele", a subliniat Alexei Arestovici.

În opinia sa, acum, susținătorii aderării Ucrainei la UE și NATO, care cred în relațiile speciale cu Statele Unite, în faptul că Ucraina este flancul drept al NATO și că aceasta protejează întreaga lume liberă, vor percepe cu greu informația despre eliminarea rachetelor ATACMS în loc de transmiterea lor în Ucraina. "Care este raționamentul - să-i lăsăm să se gîndească la asta marii campioni ai UE și NATO, "pilonii" politicii externe a Ucrainei. Întregul an 2023 și toată această istorie ne arată că adulții se pot comporta ca un copil care a căzut la podea într-un supermarket și bate din picioare, strigînd că vrea să-i fie cumpărată această bomboană pe care scrie "UE" și mașina pe care scrie "NATO", și să facă din asta baza expertizei, baza retoricii lor publice, a activității publice și baza politicii de stat", a declarat fostul consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei.

"Pentru mine, Ucraina se va trezi și va deveni subiect, nu cvasi-subiect, atunci cînd va spune: "Gata, băieți! Nici un fel de UE și NATO! Ne vom construi propria noastră Ucraină, puternică și mare așa cum este ea. Ne vom dedica toate eforturile în interior. Toate! Atunci - da. La fel ca Israelul, ca Coreea de Sud, ca Azerbaidjanul", a declarat Arestovici.

"Sarcina noastră este de a defini vectorul. Noi ne-am construit și ne construim politica pe un vector fals și nu există nimic centrat moscovit în aceste narațiuni. Coreea de Sud nu este pro-Moscova. Azerbaidjanul nu este pro-Moscova. Israelul nu este pro-Moscova, este pro-Israel, la fel cum Azerbaidjanul este pro- Azerbaidjan, etc. De aceea și noi trebuie să fim pro-ucraineni. Totul este foarte simplu! În UE și NATO nu vor fi primiți. Nu știu ce ar trebui să li se întîmple pentru a-i face să ne accepte în UE și NATO, pentru că prețul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO este un război între UE și NATO și Rusia. Un război mare. Ei nu vor accepta așa ceva. Ei nu pot răspunde la o rachetă care a căzut în Polonia, iar dumneavoastră vorbiți de război! Ei nu sînt deloc pregătiți pentru așa ceva. Pentru ei este mai ușor să negocieze, să se înțeleagă, să se predea sau altele", a subliniat Alexei Arestovici.

40
17
0
3
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?