Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vasile Chirtoca: Moldova va beneficia de pe urma implementării unor proiecte de mediu importante

18 mai. 2019,, 16:30   Economie
3212 3

Economia Moldovei va beneficia în mod semnificativ dacă ne vom curăța țara de tot felul de gunoaie și vom implementa proiecte ecologice de amploare, de genul celor pe care le implementează compania DAAC Hermes astăzi.

O asemenea părere a fost exprimată pentru Noi.md de fondatorul și președintele grupului de companii DAAC, consilierul municipal, Vasile Chirtoca, răspunzînd la întrebarea care, în opinia sa, sînt direcțiile care ar putea da economiei moldovenești șansa de a face un salt înainte, avînd în vedere că țara noastră are resurse limitate: nu are teritorii vaste, ieșire la mare, zăcăminte prețioase.

”Noi considerăm că în țara noastră pot fi dezvoltate foarte multe direcții”, a spus el, menționînd că pe timpul URSS în Moldova erau multe întreprinderi: textile, de confecții, constructoare de mașini, electronice, era dezvoltată industria sticlei, cea a covoarelor și altele.

”Lista poate continua. Ceva din toate acestea a mai rămas. Puțini cunosc, spre exemplu, că la noi se produc dispozitive de control nedistructiv, care permit testarea construcțiilor metalice. Această companie deține o mare parte din piața CSI. Mai există o companie care produce diferite contoare electrice– pentru apă, gaze - și le vinde în Europa. Se produc la noi și pompe bune, și tehnică agricolă”, a declarat fondatorul și președintele grupului de companii DAAC.

El a amintit, de asemenea, că în Moldova există Universitate tehnică, care pregătește ingineri. ”Azi din zece absolvenți poți alege cîțiva băieți buni. Iar dacă va exista cerere, va apărea și oferta. Deci, noi putem produce multe și de toate, principalul – să nu prejudiciem mediul ambiant. Putem face o listă cu asemenea produse și dacă producerea lor nu este dezvoltată în țară, atunci să le propunem investitorilor să nu achite impozite pe venit, să zicem, timp de 25 de ani, dar să dezvolte producerea. Poate chiar, peste 10 ani, să li se întoarcă banii. Deoarece statul va rambursa cheltuielile - măcar și prin crearea locurilor de muncă, cu condiția că salariul va fi de minim 400 euro și bugetul va avea venituri. Plus – crearea condițiilor pentru amplasarea acestor întreprinderi în provincie”, a menționat omul de afaceri.


„Dar cel mai important pentru a izbîndi, cred eu, este să ne curățim țara de tot felul de gunoaie și să implementăm proiecte ecologice de amploare, - de genul celor pe care le realizează compania noastră. După ce vom crea un precedent în domeniul dat, - iar proiectul ”Vioparc„ deja se conturează, - după ce vom crea prima așezare ecologică, veți vedea ce interes enorm va trezi acest fenomen. Treptat, vom transforma toate satele în asemenea așezări ecologice”, a declarat Vasile Chirtoca.

Fiind întrebat prin ce se fac interesante aceste așezări ecologice, el a spus că, cu cheltuieli pentru resurse materiale mai mici ca cele ale unui consumator modern, omul obține condiții de trai net superioare mediei europene.

”El trăiește pe hectarul său de teren, are plante, crescute conform principiului permaculturii lui Holzer - ele cresc singure, nu necesită îngrijire. Are doar sarcina de a semăna, culege și a consuma. Vă imaginați ce fel de produse vor fi acestea? Super-curate, gustoase. Unde mai pui, că asemenea așezările ecologice practic nu produc deșeuri” a subliniat omul de afaceri.

Potrivit lui, la proiectarea așezărilor ecologice se prevăd puncte de colectare a surplusurilor de produse agricole, de prelucrare, ambalare și comercializare a lor.

”Ele vor putea fi livrate restaurantelor și hotelurilor, care vor fi deschise în fiecare așezare ecologică. Va fi foarte interesant! Eu prevăd un boom în acest sens... Eu consider că curățenia va deveni tot mai populară, anume pentru ea se va plătiți din ce în ce mai mult – nu pentru roboți, nu pentru niște blocuri cu o sută de mii de locatari, care se proiectează azi în unele țări. Se va plăti pentru natură, pentru alimente curate și aer curat”, a conchis Vasile Chirtoca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?