COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Țara care a devenit principalul importator de produse moldovenești

Importurile României din Republica Moldova au depășit de cîteva ori importurile de produse moldovenești ale altor parteneri strategici. Acest fapt au relevat datele Biroului Național de Statistică pe comerțul exterior pentru șapte luni ale anului 2020.

Potrivit BNS, valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în șapte luni ale anului curent a constituit 893,5 mln USD cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 1, 326 miliarde USD.

De asemenea, volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 a însumat 357,05 mln USD. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 mln USD. Drept urmare, soldul comercial al Republicii Moldova cu România în ianuarie-iulie 2020 s-a ridicat la 8,32 mln USD. Astfel, România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atît la export, cît și la import, achiziționînd în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupînd locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova.

Cel de al doilea partener comercial al țării noastre din top 10 țări UE este Italia, pe piața căreia, în perioada de referință, am exportat produse în valoare de 124,2 mln USD și am importat mărfuri în valoare de 192,7 mln USD. Printre principalele țări europene, pe care țara noastră își exportă produsele mai sînt Germania, Polonia, Cehia, Spania, Grecia, Bulgaria, Franța, Olanda.

În aceeași perioadă, exportul mărfurilor moldovenești pe piața CSI a însumat 220,8 mln USD cu o pondere în totalul exporturilor de 16%, iar importurile au constituit 733,6 mln USD. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 mln USD, iar exportul produselor rusești în țara noastră a însumat 337,61 mln USD. Potrivit datelor pentru ianuarie-iulie 2020, pe piața belarusă, am exportat mărfuri în valoare de 37,9 mln USD și am importat de 56,5 mln USD. Pe piața ucraineană am exportat mărfuri în sumă de 33,7 mln USD și am importat în sumă de 276,3 mln USD.


În celelalte țări ale lunii, în perioada ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 264,9 mln USD și a importat în sumă de 829,6 mln USD.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load