Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă un mecanism privind restricționarea importului de cereale

25 mar. 08:01   Societate
2354 0

Asociația Forța Fermierilor cere ca Guvernul să introducă începînd cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României, notează Noi.md.

”În octombrie 2023, la insistența de durată a Asociației Forța Fermierilor și cu mare întîrziere, Guvernul a introdus sistemul de licențiere a importurilor de grău, porumb și floare soarelui. Vă amintim că doar în anul 2022 importurile din Ucraina au crescut vertiginos și anume: grău – de 74 ori, floarea soarelui – de 60 ori și porumb – de 42 ori. Acest fenomen a influențat semnificativ asupra prăbușirii prețurilor interne la cereale și oleaginoase și decapitalizării enorme a fermierilor.

La 27 decembrie 2023 Comisia Situații Excepționale la ultima sa ședință a dispus prelungirea mecanismului de licențiere încă cu 3 luni. Așadar, săptămîna curentă acest termen expiră și deocamdată am auzit că Ministerul Agriculturii are de gănd să facă analiza stocurilor și doar după asta ar veni cu decizia. Considerăm că este o abordare iresponsabilă și periculoasă, care lasă piața internă neprotejată pe o perioada nedeterminată. Aceasta analiza ar trebuie să fie făcută din timp și noi nu înțelegem cu ce s-a ocupat pănă acum Ministerul Agriculturii. Din păcate, observăm ca autoritățile abilitate acționează strict în interesul unui holding transnațional, care în toamna 2023 a procurat floarea soarelui de la fermieri la prețuri derizorii, ulterior a exportat-o masiv, iar acum trimite în șomaj tehnic angajații din fabrică de producere a uleiului vegetal și căteva luni insistent solicită permisiunea pentru importul floarei soarelui din Ucraina sub motivul că nu există materia primă suficientă. Tot spectacol se produce în situația cănd recolta globală de floare soarelui în 2023 a fost de peste 750 mii tone, ceea ce este cu 20 procente mai mult decăt în anul precedent. Asociația dispune de informația veridică că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materia primă.

Dacă importurile cerealelor și oleaginoaselor vor fi liberalizate, situația în sectorul agrar, care și așa este cuprins de criză majoră, riscă să prăbușească definitiv. Agricultorii vor rămîne cu prețuri extrem de mici la grău, porumb și floarea soarelui și degradarea ramurilor respective probabil ar deveni ireversibilă. În același timp, putem aștepta restricționarea exporturilor noastre în România, care are un mecanism permanent de reglementare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Remarcăm că la moment toate țările din Europa de Est limitează sau interzic complet astfel de importuri. În cazul în care Moldova rămîne o singură «insulă», care ar permite intrare liberă a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, România, cu mare probabilitate, în vederea evitării riscului de reexporturi, va aplica sistemul de licențiere a importurilor alături de Ucraina și pentru exportatorii din Moldova. Prin urmareб riscăm să pierdem cea mai importantă piața de desfacere pentru cerealele și oleaginoasele noastre.

În acest context, asociația cere ca Guvernul să introducă începînd cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României”, se arată într-o notă de presă a asociației.


Totodată, Forța Fermierilor cere ca Ministerul Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara.

”Solicităm ca Ministerul Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara și, după caz, să se adreseze către Consiliul Concurenței privind investigarea dacă compania Trans Oil nu face abuz de poziția dominantă pe piața oleaginoaselor prin șantajul consumatorilor și în detrimentul intereselor fermierilor autohtoni”, notează Asociația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?