Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Spînu: Contractul semnat cu MGRES pentru furnizarea energiei electrice nu ne oferă nicio siguranță

14 dec. 2022,, 09:00   Economie
2912 0

Contractul semnat cu MGRES pentru furnizarea energiei electrice nu ne oferă nicio siguranță, „dar la moment avem lumină”. O spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit căruia din octombrie 2021 „nu mai avem soluții sigure în domeniul energetic”. Totuși, vicepremierul spune că dacă nu am încheiat acordul cu Centrala de la Cuciurgan, „tariful pentru un kilowatt/oră de energie electrică pentru consumatori ar fi ajuns, la sfîrșit de decembrie, la cel puțin 8 lei”.

„Noi din octombrie 2021 nu mai avem soluții sigure în domeniul energetic. Din momentul în care Gazprom a redus cu 30% livrările, exact din acel moment sistemul nostru nu mai are nicio siguranță. Noi nu ascundem asta, ci spunem ca să ne audă toți.

Eu calculez această iarnă în zile. În cel mai bun caz în săptămîni cu energie asigurată. Adică, dacă prin acest contract am reușit să cîștig o lună de siguranță - o percep ca pe un avantaj”, a menționat Spînu, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.

Ministrul a mai precizat că s-a recurs la contractul cu MGRES ca să ne asigurăm că bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei nu vor lăsa fără lumină, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

„În privința energiei electrice, noi aveam două opțiuni. Ar fi fost și a treia - importul din Ucraina - dar ea a dispărut, pentru că rușii au distrus infrastructura energetică a Ucrainei. Deci, ne-a rămas fie să cumpărăm de pe piața UE – adică mă refer la bursă, plus prețul de 90 de euro pe megawatt oferit de România prin contracte bilaterale.


A doua opțiune este producerea internă, inclusiv la Centrala de la Cuciurgan, pentru că această centrală este pe teritoriul nostru, chiar dacă temporar este controlată de forțe care au ocupat teritoriul din stînga Nistrului. Dar, din perspectivă energetică, acea centrală este sursă internă de producere.

În ceea ce privește procurarea de pe piața europeană și românească, riscul de securitate apare în cazul în care rușii atacă infrastructura ucraineană, pentru că rețelele care vin spre noi trec pe acolo. Noi am văzut deja de două ori că acest lucru ne afectează”, a punctat Spînu.

Potrivit vicepremierului, prin contractul cu MGRES, poate fi asigurat un tarif mai mic la energia electrică. Iar „majorarea tarifului ar fi dus la un val se scumpiri în lanț, inclusiv la pîine și alte produse sociale”.

„Dacă nu am fi semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, tariful pentru un kilowatt/oră de energie electrică pentru consumatori ar fi ajuns, la sfîrșit de decembrie, la cel puțin 8 lei (față de tariful actual de 4,62).

Dar asta nu e tot. Majorarea tarifului ar fi dus la un val se scumpiri în lanț, inclusiv la pîine și alte produse sociale. Impactul majorării tarifului la gaz este mai mic față de impactul majorării tarifului la energia electrică. O nouă creștere a inflației ar fi fost inevitabilă. Impactul social putea fi dramatic, mai ales că unii politicieni în Moldova abia așteaptă să exploateze politic în favoarea Rusiei aceste anomalii energetice.

De exemplu azi, noi ar fi trebuit să cumpărăm curent de pe piața europeană la prețul de 500 de euro megawattul. Mîine prețul este de 480 de euro. Dacă prețul la bursă nu ar fi crescut de la 200 de euro megawattul în luna noiembrie la 400 de euro, noi am fi continuat să cumpărăm curent de pe piață și nu am fi semnat cu Cuciurganul”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă prin livrarea volumelor de gaze rusești către Tiraspol ar susține regimul separatist din regiunea transnistreană, Spînu a evidențiat că „nu funcționează la capacitate maximă întreprinderile din stînga Nistrului. Această cantitate de gaz era parte a negocierilor. De ce credeți că negocierile cu cei de la Tiraspol au loc la o singură poartă? Credeți că eu spun și ei acceptă?”.

Pe 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES, o companie din regiunea transnistreană. Astfel, malului drept al Nistrului îi vor fi livrați aproximativ 204 mii MW, la prețul de 73 de dolari pentru un megawatt per oră.

După ce Energocom a încheiat acordul, prețul la energia electrică a scăzut. Potrivit deciziei ANRE din 8 decembrie, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 4,62 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor achita un tarif de 4,65 lei/kWh.

3
1
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?