X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Andrei Spinu, despre semnarea acordului cu MGRES: "O decizie deloc usoara"

10 dec. 2022,, 17:30   Economie
3266 3

Semnarea contractului cu MGRES a fost „o decizie deloc ușoară”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui editorial pentru adevarul.ro. Acesta a precizat că va asculta toate „vocile critice și sceptice în legătură cu această decizie” și că și el își dorește soluționarea conflictului transnistrean. Dar, la moment, este important să mergem „spre un viitor al unei Europe rupte de dependențe toxice și șantaje energetice”.

„În aceste zile, am luat o decizie deloc ușoară: am semnat un contract cu MGRES, o companie din Transnistria, pentru livrări de energie pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Prin această decizie, avînd în vedere tariful negociat de 73 USD/MW, am creat condițiile reducerii facturii cu 25% pentru moldoveanul obișnuit, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Din păcate, cu tot sprijinul României, la începutul acestei săptămîni, electricitatea cumpărata de Energocom, compania responsabilă din Moldova, de pe bursa română a depășit prețul de 700 EUR/MW. Contractele bilaterale cu România (la un preț de 90 EUR/MW, pentru care sîntem recunoscători partenerilor români) nu acoperă tot necesarul de consum al Moldovei. În toată regiunea, inclusiv în România, este deficit de electricitate, așa că premise pentru o scădere de preț în Europa sînt reduse”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, încheierea acordului cu MGRES asigură țara conectată la energie electrică, gaz, căldură.

„Prin înțelegerea care se va aplica pînă în martie, ne asigurăm că ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și că avem cel mai mic tarif posibil. Mă bucură faptul că Ambasada SUA de la Chișinău consideră acest acord „un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori”. De asemenea, îmi întărește convingerea că am luat o decizie bună în opinia Secretariatului Comunității Energetice, care salută această înțelegere”, a subliniat Spînu.


Pînă la rezolvarea conflictului transnistrean și sfîrșitul războiului din Ucraina, interesul ministrului este „să facem viața mai ușoară moldovenilor în aceste luni”.

„Știu că atît în Republica Moldova, cît și în România, sînt suficiente voci critice și sceptice în legătură cu această decizie. Le înțeleg și voi continua să le ascult, așa cum fac cu orice opinie exprimată cu bună-credință. Și eu îmi doresc că punem capăt cît mai repede conflictului transnistrean, să restabilim controlul Republicii Moldova asupra unui teritoriu în care se desfășoară foarte multe scheme de corupție și activități ilegale, începînd cu staționarea trupelor ruse.

În același timp, responsabilitatea guvernării este pentru toți cetățenii moldoveni, inclusiv pentru cei din Transnistria. Am încredere că, atunci cînd Ucraina va cîștiga acest conflict (iar semnele sînt bune, în ciuda suferinței pe care o vedem în fiecare zi), vom putea acționa strategic și geopolitic.

Pînă atunci, interesul meu este ca, în consultare cu prietenii din România și Europa, să facem viața mai ușoară moldovenilor în aceste luni. Este o iarnă în care Moldova are nevoie de toți prietenii săi, pentru a merge împreună, solidar și înțelept, spre un viitor al unei Europe rupte de dependențe toxice și șantaje energetice”, a punctat Andrei Spînu.

2
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?