X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sistemul de salarizare din Republica Moldova necesită reforme profunde

11 mar. 16:03   Economie
8439 0

Sistemul de salarizare din Republica Moldova necesită reforme profunde pentru creșterea atractivității și atragerea specialiștilor în sectorul public, susțin participanții la o dezbatere.

Potrivit experților, aproximativ 20 la sută din funcții sunt vacante, iar cererile de angajare în acest sens sunt modeste. Reprezentanții Guvernului mai spun că unele posturi de muncă vor fi reevaluate o dată la cinci ani, conform prevederilor legislative, transmite Radio Moldova

În serviciul public din Republica Moldova, aproximativ 20 la sută sunt funcții vacante, iar la nivel de agenții cifra ajunge la 25 de procente, a declarat consultanta de la Cancelaria de Stat, Elena Levința. Potrivit acesteia, lipsa interesului și atractivitatea posturilor de muncă sunt câteva dintre provocările actuale.

De asemenea, specialista a subliniat că în următorii doi ani, peste 1 300 de acte normative vor fi ajustate la acquis-ul comunitar, iar în acest proces este nevoie de angajați profesioniști.

„Ne gândim să schimbăm paradigma procesului de recrutare, ne vom axa pe persoane care au capacități de a învăța rapid, care sunt flexibil și în paralele vom investi în dezvoltarea capacităților profesionale, ale funcționarilor publici implicați în aceste procese de aliniat la acquis-ul Uniunii Europene ceea ce se dorește reevaluarea posturilor, așa prevede și legea, odată la cinci ani. Anumite posturi poate au fost subapreciate, au fost poziționate prea jos și asta implică un nivel de salarizare mai mic. Vedem un raport de compresie între salarizarea șefilor și a subalternelor sau funcționarilor de execuție, care, uneori este prea mare”, a explicat Elena Levința.


Sistemul de salarizare necesită reforme pentru atragerea oamenilor calificați și competenți, a subliniat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.

În opinia acestuia, calitatea resurselor umane determină avansarea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

„Ca noi să parcurgem cu succes și rapid această cale de aderare la Uniunea Europeană și negocieri, noi avem nevoie de un corp profesionist, suficient și bine plătit al funcționarilor publici. Acest sistem de salarizare necesită reforme serioase, trebuie să fie mai simplu, mai clar, atractiv pentru a trage oamenii calificați, cu studii necesare. Noi, în principiu, avem un cadru legislativ și strategic bine dezvoltat, doar că cu aplicarea acestui cadru legislativ sunt anumite probleme”, a subliniat Vlad Kulminski.

Vlad Kulminski a notat că, actualmente, salariul mediu în serviciul public este cu aproximativ 30 la sută mai mic decât în sectorul privat.

7
3
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?