Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Deficit de peste opt mii de angajați în Moldova

28 feb. 16:17   Societate
1312 0

În Republica Moldova, se atestă un deficit de peste opt mii de angajați, iar potrivit datelor Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), majoritatea locurilor vacante sînt în municipiul Chișinău.

Potrivit ANOFM, în Moldova, sînt vacante peste 8000 de locuri de muncă, atît în sectorul public cît și în cel privat. În acest an instituția planifică să încadreze în cîmpul muncii circa 18 mii de persoane. Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va depune eforturi în vederea creșterii salariilor angajaților, fapt care va contribui la sporirea ocupării forței de muncă.

Ofertele nu sînt atractive și nu motivează cetățenii să rămînă în țară, spun oamenii. Aceștia afirmă că pe lîngă salariile mici, mulți angajatori au cerințe prea mari și solicită un volum de muncă suplimentar, notează Noi.md cu referire la Radio Moldova.

„Cît de bun lucru nu ai avea, te ridici maxim pînă la 10 mii de lei, pentru Moldova e salariu mic, pentru că prețurile sînt ca în Europa”, spun cetățenii.

Pentru a face față necesităților de zi cu zi, cei mai mulți tineri susțin că au nevoie de un salariu de minim 15 mii de lei.


„15 mii îți ajunge doar pentru o familie cu un copil, este de achitat școala, mîncarea și alte cheltuieli”, zic cetățenii.

Potrivit datelor ANOFM, pe parcursul anului trecut au fost angajate aproximativ 11 mii de persoane. Potrivit unei hotărîri aprobate de Guvern, în anul 2024, salariul minim pe țară este de 5000 de lei, iar cel mediu pe economie constituie 13 700 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?