Recolta-2018 de nuci în Moldova va fi mai mică decît cea de anul trecut

Recolta-2018 de nuci în Moldova va fi mai mică decît cea de anul trecut

În anul 2017, potrivit datelor preliminare ale Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova au fost recoltate circa 40 mii tone de nuci (masa fructelor cu coajă solidă).


Potrivit președintelui organizației Oleg Tîrsînă, reducerea potențială a recoltei de nuci în anul 2018 este datorată condițiilor mult mai puțin favorabile pentru polenizarea livezilor decît anul trecut. A doua jumătate a lunii aprilie și prima jumătate a lunii mai a acestui an au fost extrem de calde și uscate.


Meteorologii prognozează un randament scăzut al recoltei de floarea-soarelui. Totodată, experții asociației ramurii notează că recolta de nuci este dificil de prezis. În țară intră anual în perioada de fructificare parțială sau completă mai multe sute de livezi tinere de nuci.


În consecință, eroarea de estimare a randamentului recoltei poate fi semnificativă. Cu cinci-șapte ani în urmă, recolta de nuci în țară în cele mai bune sezoane a ajuns la 30 mii tone. În ultimii doi sau trei ani, estimările variază într-o gamă largă, de 35-45 mii tone.


Potrivit datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, către începutul anului 2017 suprafața totală a plantațiilor de nuci din țară era de 24 mii hectare (inclusiv plantațiile de nuc de tip pădure, a fîşiilor forestiere și a aleilor de-a lungul drumurilor). Conform calculului Asociaţiei din domeniul respectiv, la începutul anului trecut suprafața plantațiilor de nuci fructiferi de livadă nu a depășit 15 mii hectare. Totodată, în anul 2017, au fost plantate aproximativ 1,3 mii hectare de plantații noi de nuci.


Operatorii de pe piața internă a culturilor nucifere observă că la etapa finală a sezonului de recoltă - 2017, cererea en gros pentru nuci ("amestec" de sferturi deschise la culoare și întunecate) a ajuns la 110-115 lei / kg – 6,3- 6,4 / kg. În anul 2018, la începutul sezonului de recoltare, în funcție de faptul cum consideră în Asociaţia din acest sezon, prețul ofertei pentru miezul calitativ (jumătăți și sferturi de culoare deschisă) nu va fi mai mic de 120 lei / kg (6,4 USD / kg).


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load