Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Producătorii agricoli pot cumpăra panouri fotovoltaice în condiţii avantajoase

29 apr. 2022,, 10:00   Economie
2977 0

Un program de asistenţă financiară pentru tranziţia la economia verde a fost lansat, joi, 28 aprilie curent, de ADMA şi Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia.

28 aprilie 2022, Chișinău - Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului au lansat Programul de finanțare pentru producătorii agricoli în achiziționarea echipamentelor fotovoltaice „Susţinem tranziţia către economia verde”.

Finanţarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli şi este oferită în condiţii avantajoase. Agricultorii vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2 500 000 MDL per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de pînă la 200.000 lei, maxim 20% din costul proiectului. Limita bugetului alocat de proiect este de 2 milioane MDL.

Echipamentele fotovoltaice vor fi achiziţionate cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de ADMA.

„Instrumentul financiar creat va facilita tranziția țării noastre către o agricultură durabilă și un viitor verde. Scopul nostru este să reușim sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, să asigurăm diversificarea surselor de producere a energiei și să diminuăm dependența de sursele tradiționale”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.


În aceeași ordine de idei, Doina NISTOR, directorarea Proiectului FTA, a menționat: „Proiectul Tehnologiile Viitorului ţări lider în inovare, este bucuros să fie partener tehnologic al acestui program. Investim 2 milioane de lei în acest program pentru a ajuta agricultura să devină sustenabilă şi circulară. Trecerea la sursele de energie renegabilă e un prim pas pentru ca afacerile din sectorul agricol să devină mai verzi, mai durabile. În contextul creşterii preţurilor la energie, acest program este şi mai relevant pentru antreprenorii agricoli din Moldova. Pînă în 2030, capacitatea globală instalată de panouri fotovoltaice va crește de 6 ori. Pentru Moldova acest obiectiv este şi mai mare pentru că avem, deocamdată, o absorbție mică a tehnologiilor verzi, în special, în rîndul întreprinderilor mici şi mijlocii şi în sectorul agricol.”

Directorul ADMA, Maxim POPOV, a menționat că echipamentele fotovoltaice vor fi finanțate fără TVA și fără dobîndă, fiind aplicate condiții preferențiale, iar suma oferită per beneficiar ar permite agricultorilor să-și acopere investiția totală pentru crearea unui parc fotovoltaic de 200 kW. Ulterior, beneficiarii ar putea aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Condiţiile detaliate ale concursului sînt publicate pe www.adma.gov.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?