X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Procuratura, îndemnată să investigheze procurarea de către Moldova a gazelor naturale scumpe

25 ian. 11:10   Economie
10485 1

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a depus un denunț la Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova în privința ”schemei de achiziție a gazului natural de către Guvern.”

Este vorba despre achiziționarea de către guvern a gazelor naturale la un preț ridicat, efectuată de către compania de stat Energocom în perioada 2022-2023, relatează mybusiness.md

La baza recursului Arinei Spătaru a stat o investigație jurnalistică recentă, care a scos la iveală achiziții excesive de gaze naturale în perioada menționată. Consecința a fost majorarea tarifelor pentru populație.

Această acțiune a Arinei Spătaru vine ca răspuns la o investigație jurnalistică care a relevat suspiciuni privind practici corupte în procesul de achiziție a gazului natural, ceea ce a dus la majorarea tarifelor pentru populație.

La 22 ianuarie, postul de televiziune TV8 a publicat un reportaj intitulat "Eroarea de calcul ce ne arde la facturi. Cum a ajuns Moldova să cumpere gaz scump în exces". În acesta se spune că, în pofida scăderii prețului gazului la bursa internațională - pînă la aproximativ 320 de dolari pentru 1.000 de metri cubi - Energocom încă vinde gaze către Moldovagaz la preț de 605 dolari.


Potrivit jurnaliștilor, totul a început în februarie 2022, cînd Chișinăul a cumpărat 600 de milioane de metri cubi de gaz la un preț mediu de 1024 de dolari.

Victor Parlicov, ministrul Energiei a confirmat faptul că în luna mai 2023 R. Moldova avea peste 200 de milioane de metri cubi de gaze procurate anterior la prețuri mult mai mari.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a menționat că atunci republica risca să rămînă fără resurse energetice din cauza livrărilor reduse ale Gazprom în regiune, în timp ce în hotărîrea de guvern se preciza că trebuiau achiziționate doar 480 de milioane de metri cubi de gaz, nu 600 de milioane, cîte au fost procurate.

La acea vreme, Spînu obținuse un credit de 300 de milioane de dolari de la BERD pentru achiziționarea de gaze, precum și 4 miliarde de lei pe care guvernul moldovean le acordase Energocom în același scop. Astfel, vicepremierul (la acea vreme) Spînu a dat ordinul de a cumpăra gaze din toate mijloacele posibile.

Ulterior, Andrei Spînu a recunoscut că una dintre companiile de la care Moldova a cumpărat cele mai multe gaze, ERU EUROPE GMBH, aparține unui fost consilier al ministerului pe care îl conducea, Willim Coppuls.

13
1
0
1
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?