X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O dependență energetică “corectă” . Andrei Spînu vrea un contract de gaze pe termen lung cu România

11 oct. 2022,, 09:28 (reactualizat 11 oct. 2022,, 18:05)   Analitică
10891 1

Apocalipsa gazelor, despre care conducerea țării a vorbit constant pe parcursul ultimelor zile de septembrie, este transferată de pe 1 pe 21 octombrie.

“Газпром” a prevenit Chișinăul, că poate sista livrările de gaze pentru Moldova în cazul încălcării obligațiilor de plată înainte de 20 octombrie, precum și despre dreptul de a rezilia în orice clipă contractul din cauza încălcării grosolane a termenelor privind stingerea datoriilor istorice ale “Moldovagaz” S.A.

În replică, vicepremierul responsabil pentru energetică Andrei Spînu a acuzat concernul rus de încălcarea propriilor angajamente, și de faptul că acesta caută pretexte “pentru a nu livra moldovenilor gaze în pragul iernii ”.

“Газпром”: nu doriți cu binișorul, va fi cu răul

Jumătate din septembrie, de la diverse tribune, ni s-a tot spus: “Газпром” poate închide livrările de gaze deja din 1 octombrie. În discursul său din parlament, prim-ministra Natalia Gavrilița a recunoscut sincer care ar putea fi motivele – deoarece Chișinăul nu a efectuat în timp util auditul datoriilor istorice ale Moldovei de pe malul drept pentru gazele consumate.


Conform contractului, în prima jumătate a a. 2022 partea moldovenească urma să efectueze un audit independent la “Moldovagaz” și către 1 mai, 2022 să semneze un acord privind rambursarea datoriei istorice. “Газпром” este în drept să rezilieze unilateral prezentul contract în caz că la 1.05.2022 între ПАО “Газпром”, ООО “Факторинг-Финанс” și “Moldovagaz” S.A nu va fi încheiat un acord privind gazele livrate pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului ”, - stipulează p.10 al completării nr.19 la contractul privind condițiile de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova, semnat la 29 octombrie, 2021.

Înainte de 1 mai nu s-a reușit efectuarea controlului de audit la “Moldovagaz” – Chișinăul oficial a declarat că “de vină este războiul din Ucraina ”.Ca răspuns la adresarea părții moldovenești, “Газпром” a acceptat ca noul termen de efectuare a auditului să fie 1 octombrie, dar autoritățile republicii din nou au anunțat despre imposibilitatea de a o face în termenii stabiliți și au cerut ca aceștia să fie prelungiți inițial pînă la 31 martie, apoi - 31 mai,2023. Deși, spre exemplu, contractul încheiat cu companiile de audit din Norvegia și Marea Britanie privind verificarea datoriilor “Moldovagaz” prevede că rezultatele auditului trebuie să fie gata către 30 ianuarie, 2023 .

În general, inițial versiunea Chișinăului oficial în ajunul zilei de 1 octombrie suna așa: noi nu ne-am onorat angajamentele privind auditul, “Газпром” ne poate lăsa fără gaze. Dar ulterior a început să fie vehiculată altă temă : inițial vicepremierul A.Spînu, apoi și președinta Maia Sandu au început să spună că “Газпром” poate rezilia contractul de livrare a gazelor în Moldova , deoarece nu-l avantajează trecerea, de la 1 octombrie, la formula “de iarnă” a calculării prețului de achiziție, conform căreia în trimestrele VI al anului curent și I al anului următor Moldova va achiziționa gaze la un preț mult mai mic ca cel precedent (prețul din octombrie este mai mic ca cel din septembrie cu peste 800 de dolari). Stranie explicație : acum un an, la semnarea contractului cu “Moldovagaz”, “Газпром” a acceptat acest mecanism de decontare, propus de partea moldovenească, da acum brusc nu-l mai acceptă.

În continuare, cronica conflictului gazelor dintre Chișinăul oficial și “Газпром” arată în felul următor:

Pe 30 septembrie, în pofida pronosticurilor autorităților, concernul rus a confirmat livrarea în Moldova a gazelor în luna octombrie, dar nu în volum deplin , ci cu o reducere de 30% – de la preconizații 8,06 mln. de metri cubi la 5,7 mln. de metri cubi pe zi. Reducerea livrărilor “Газпром” a motivat-o prin poziția părții ucrainene, care a declarat forță majoră asupra tranzitării gazelor în Europa pe una dintre rute. Una dintre rute este stația de măsurare a gazelor “Сохрановка” din regiunea Luhansk. “Газпром” crede că nu există temei pentru forță majoră, nici obstacole pentru a continua tranzitarea prin stația “Сохрановка” în regimul precedent. Ucrainenii spun că receptarea gazelor rusești prin “Сохрановкa” nu se efectuează, deoarece operatorul GTS din Ucraina nu poate efectua controlul operativ –tehnologic al stației “Новопсков” și altor active aflate pe teritoriul pe care acesta nu-l controlează.

În conferința de presă ținută la 1 octombrie, Andrei Spînu a declarat că Chișinăul nu este interesat de forțe majoră ruso-ucraineană și că problema tehnică, la care face trimitere “Газпром”, este neîntemeiată.

“Газпром” nu a organizat rezervarea, pentru “Moldovagaz” , a volumelor suplimentare în mărime de 2,36 mln. metri cubi /zi sau 30%, prevăzute de contract. S-a făcut trimitere la o problemă tehnică, dar noi nu credem că aceasta este întemeiată. Incertitudinea cu care lucrează “Газпром” în această perioadă este foarte înaltă. Noi credem că nu este un comportament normal”, - a declarat vicepremierul și a amenințat concernul rus cu sancțiuni. În zilele următoare juriștii Agenției proprietății publice , care studiază atent contractul cu “Газпром” și amendamentele la acesta, trebuie să răspundă la întrebarea vicepremierului – există sau nu în aceste documente careva posibilități de a înainta concernului rus careva pretenții juridice.

Iar în scurt timp după aceste amenințări din partea vicepremierului Andrei Spînu a apărut declarația concernului “Газпром”, în care se pune că pe parcursul a.2022 compania “Moldovagaz” a încălcat cu regularitate condițiile contractului privind termenul de plată pentru gazele livrate, și în mod repetat a cerut de la “Газпром” o atenuare a obligațiilor contractuale. Că “Газпром” întotdeauna a manifestat înțelegere pentru cererile părții moldovenești și și-a confirmat orientarea spre o colaborare reciproc avantajoasă și de durată, prin satisfacerea permanentă a acestor cereri ale părții moldovenești. Și că “Газпром” își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a sista definitiv livrările în caz că nu va fi onorată obligația de a achita gazele pînă la 20 octombrie,2022, precum și dreptul de a rezilia în orice clipă contractul din cauza nerespectării grave a termenului de încheierea a contractului de stingere a datoriei istorice a companiei “Moldovagaz”.

De fapt, concernul rus a înaintat un ultimatum – nu achitați deplin către data de 20, așa cum prevede contractul pe care tot voi l-ați semnat, livrările de gaze vor fi stopate. Concernul rus a mai prevenit că nu va mai avea încredere în vorbele Chișinăului și că acum “orice solicitări ale părții moldovenești, care presupun modificarea condițiilor contractuale, vor fi perfectate doar în forma unor amendamente respective la contract ”.

Apropo, după ultimatumul venit de la “Газпром” Chișinăul oficial și-a schimbat brusc poziția privind termenul efectuării auditului datoriei istorice a companiei “Moldovagaz”. Dacă anterior autoritățile moldovenești încercau să prelungească termenul controlului de audit pînă la 31 martie, apoi - 31 mai a anului viitor, acum vicepremierul A.Spînu dă asigurări că guvernul preconizează să încheie auditul datoriei față de “Газпром” pentru a semna acordul de stingere a ei în ianuarie, 2023. Cel puțin, asta a declarat el zilele trecute într-un interviu pentru postul de radio Vocea Basarabiei.

Bluf sau o amenințare reală?

Din punct de vedere juridic, “Газпром” avea toate temeiurile să rezilieze contractul privind livrarea gazelor naturale în Moldova încă în luna mai – după ce cu trimitere la “războiul din Ucraina” partea moldovenească nu și-a onorat angajamentul contractual asupra căruia tot ea a insistat – efectuarea, pînă la 1 mai, 2022 a unui audit al datoriei istorice a companiei “Moldovagaz” față de “Газпром” și semnarea acordului privind stingerea ei.

Reieșind din declarațiile recente ale oficialilor moldoveni, “Газпром” nu a reziliat contractul în mai, dar intenționează să o facă acum, deoarece vara și în septembrie și-a dorit să obțină profit pe seama Moldovei. În orice caz, pe 28 septembrie în emisia postului Jurnal TV președinta Maia Sandu a declarat că “la noi ajung zvonuri și avem bănuieli că cei de la “Газпром” nu vor să continue acest contract, pentru că nu-i aranjează trecerea Republicii Moldova la un preț mai mic ca cel pe care l-am plătit vara”.

Își va îndeplini concernul rus amenințarea, și la 21 octombrie va lăsa țara fără gaze - experții au opinii diferite cu privire la aceasta.

Vladimir Demidov, expert rus al pieței resurselor și energeticii, în discuția cu portalul din Sankt Petersburg ФАН a declarat, că deși “Газпром” este foarte precaut privind livrările de gaze în Moldova din cauza Transnistriei, de ceastă dată el își va îndeplini amenințările.

“În situația curentă, sistarea livrărilor pentru Chișinău poate duce la sistarea livrărilor pentru Tiraspol. Dar după exploziile pe “Nord stream -1” și “Nord stream-2”, și reieșind din faptul că la Chișinău se coc tulburări sociale din cauza scumpirii gazelor și a curentului electric, voi presupune că de această dată “Газпром” își poate îndeplini amenințările, dar va face eforturi maxime pentru ca Tiraspolul să primească gaze ”, - a declarat Demidov.

Alexandru Slusari, ex-președintele parlamentului, crede că Chișinăul “trebuie să fie gata de orice variantă ”.

“Juridic, “Газпром” are dreptul să rezilieze acest contract în orice clipă, chiar înaintea datei de 20. Motivul i l-a oferit vicepremierul A.Spînu , care a semnat niște termene care din start era clar că va fi dificil să fie respectate. Politic, este oare benefic pentru partea rusă? Cred că acum pe noi ne salvează de rezilierea acestui contract anume factorul transnistrean. Am spus de multe ori că noi folosim foarte prost factorul transnistrean, deoarece pentru Moldova există totuși o alternativă de livrare a gazelor, fie și teoretică – noi nu am avut încă ocazia să ne convingem în fapt, dar tehnic ea există. Da pentru Transnistria această alternativă nu există – nici privind comercializarea energiei electrice, nici privind livrarea gazelor. De aceea eu cred că Federația Rusă ține cont de toate acestea, din punct de vedere politic ”, - a declarat ex-deputatul pentru emisiunea “Главный вопрос” de la postul NTV Moldova.

În comentariul pe marginea avertizării concernului rus privind încetarea livrării gazelor și rezilierea contractului, jurnalistul Dmitrii Ciubașenco a spus că partea moldovenească a tergiversat în mod deliberat efectuarea auditului datoriei istorice - “pentru a nu plăti”. Din spusele sale, suma datoriei revendicate 709 mln. de dolari (corpul datoriei – 433 mln., restul – penalități pentru reținerea plăților ) corespunde realității, și “Газпром” nici nu are nevoie de acest audit : concernul rus este sigur pe cifrele date, ele au fost recunoscute de partea moldovenească și “Газпром” dispune de decizii judecătorești privind toate aceste datorii. “Probabil, “Газпром” s-a săturat de această istorie cu efectuarea unui audit de care el nu are nevoie și transferarea permanentă a termenelor”, – a menționat Ciubașenco.

“Dar voi atenționa asupra unui moment interesant. Guvernul nostru este în continuare un client uimitor de loial pentru “Газпром”. Se vorbește mult despre alternative : că au loc negocieri privind achiziționarea gazelor din Azerbaidjan, Norvegia, Algeria, a gazelor lichefiate , prin gazoductul românesc, din depozitele ucrainene, adică totul va fi bine. Dar odată sosită “ora X” – ultima zi înainte de achitare - ei se adună cuminți, scot bani din buget sau din rezervele valutare ale BNM. Au născocit deja mai multe scheme – ba direct din buget, ba prin “Energocom”, ba prin înlesniri fiscale pentru “Moldovagaz”, ba achiziționează gaze în avans doar ca aceste lichidități să ajungă la “Moldovagaz”, care să se răsplătească cu “Газпром”. Asta vorbește despre aceea că cu toate discuțiile, în ultimul moment ei preferă să plătească și să continue relațiile cu “Газпром”, - crede Dm. Ciubașenco, care nu exclude că așa ar putea fi și înainte de actuala “oră X” – 20 octombrie.

Dar expertul în energetică Victor Parlicov admite scenariul, conform căruia “Газпром” poate înceta livrările de gaze către Moldova, însă cel mai probabil iarna, cu răcirea timpului. Asta ar putea duce nu numai la sporirea cheltuielilor pentru achiziționarea gazelor și a energiei electrice pentru malul drept, ci și la cheltui4eli mari în ajutorul locuitorilor din Transnistria, “căci Transnistria nu va mai avea “gaze pe gratis” și autoritățile de acolo nu-și vor mai putea onora plățile sociale ”.

“Eu nu cred că noi avem un plan de acțiuni pentru acest caz, și nu știu dacă me-am pregătit pentru el din toate punctele de vedere”, - a declarat Parlicov pentru “Europa liberă”.

La un pas de dependența energetică “corectă”

Pe parcursul acestui an, Chișinăul s-a tot lamentat ( și principalul, a muncit insistent în această direcție) că Moldova este dependentă energetic de Rusia și că noi avem nevoie de independență energetică și suveranitate energetică. Și iată că în ajunul sezonului de încălzire 2022-2023 Republica Moldova este la un pas de “independența energetică”așa cum o înțelege actuala conducere a țării.

Adică, în condițiile crizei globale, fiind cea mai săracă țară din Europa, cumperi resurse energetice scumpe și super-scumpe pe piață și ajungi dependent de deciziile proaste și alogice ale demnitarilor europeni, dar și de dictatul Washingtonului, care își dorește prețuri mari pentru gazele lichefiate pe care le vinde Europei și construiește capacități mari de lichefiere. Dar principalul e că, spre deosebire de dependența energetică de un furnizor verificat în timp, dar incomod ideologic, cu care a fost încheiat un contract pe cinci ani pentru un preț mai mic ca cel de piață, aceasta va fi o dependență “corectă” , chiar dacă ea nu ne garantează ceva pe viitor. Însă a declarat doar președinta Maia Sandu , că “suntem gata să plătim orice preț politic pentru integrarea în Europa”. Cu regret însă, practica ne arată că prețul este achitat nu de politicieni, da de populație și mediul de afaceri, și acesta nu este un preț politic, ci economic.

Vicepremierul A.Spînu zice, că dacă “Газпром” va deconecta gazele, sistemul de încălzire centralizată din Chișinău va fi trecut pe rezervele de păcură, iar cele 300 mln. de euro împrumutate de la BERD vor fi folosite pentru procurarea gazelor pe piața internațională. Deja au fost selectate șapte companii (“Газпром” nu face parte din acestea), de la care BERD acceptă să cumpere gaze. Și ce dacă ele vor fi achiziționate la prețul de piață, adică mult mai scump ca cel de la ”Газпром”, iar ulterior va trebui să onorăm obligațiunile creditoriale pentru aceste 300 mln. de euro? Adică, să plătim și mai mult? Principalul e să cumpărăm într-un loc ”corect”.

Recent, compania de stat p “Energocom” a obținut licența ANRE din România pentru a activa pe piața românească a gazelor naturale, cu posibilitatea de a cumpăra și vinde acolo gaze. Nicolae Ciucă, primul ministru al României, a declarat că posibilitățile tehnice îi permit țării sale să livreze zilnic Moldovei cca 5 mln. de metri cubi de gaze. În octombrie, 2022 partea moldovenească intenționa să primească de la “Газпром” 8,06 mln. de metri cubi pe zi, dar acesta a anunțat, cu trimitere la forța majoră din partea Ucrainei, că va livra Moldovei doar 5,7 mln. de metri cubi, ceea ce l-a revoltat mult pe vicepremierul Spînu. Dar cei “cca 5 mln. de metri cubi” din România îl bucură pe ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Drept că premierul român Ciucă nu a explicat cum și de unde vor fi livrate gazele, nu a numit nici prețul lor. Așa că ar putea fi vorba doar despre pomparea de către partea română a combustibilului albastru achiziționat de “Energocom” pe piața gazelor. Însă pe piața europeană acum toți caută furnizori de “gaze non-rusești”, care-s foarte deficitare. Inclusiv România. Recent, într-o conferință de presă la București Aristotel Judet , director adjunct al companiei de stat Romgaz , a declarat că aceasta negociază “importul gazelor de origine non-rusă, cu mai mulți parteneri, însă negocierile-s confidențiale ”.

În Europa, speranțe mari se pun, spre exemplu, pe Azerbaidjan. La începutul lunii octombrie Ilham Aliev, președintele Azerbaidjanului, a declarat că în a.2022 livrările de gaze din Azerbaidjan în Europa vor spori cu 40% - la 11,5 mlrd.m.c. Dar problema constă în faptul că în a. 2021 UE a importat cca 388 mlrd. m.c. de gaze, dintre care 155 mlrd. – din Rusia. Așa că nici dublarea preconizată pentru a. 2027 (de la 16 la 32 mlrd.m.c./an) a capacității gazoductului TANAP, care transportă gazele de la zăcămîntul azer Shah Deniz la hotarul de vest cu Turcia, nu va repara situația privind asigurarea Europei cu gaze.

Și în Moldova se pun speranțe pe gazele azere. Vicepremierul A.Spînu a spus că au loc negocieri cu România și Azerbaidjan, cu care partea moldovenească vrea să încheie un contract pe termen lung ( 10-15 ani) pentru anumite volume de gaze “ca să nu avem contracte încheiate an de an ”. Dar anterior președinta Maia Sandu a recunoscut, că gazele azere costă mai scump ca cele rusești. Unde mai pui că, potrivit experților, adesea gazele livrate țărilor europene ca fiind azere sau, să zicem, norvegiene, în realitate reprezintă aceleași gaze rusești, livrate în scopul re-comercializării în țările care nu-s gata să achite “renta morală” pentru reînregistrarea apartenenței naționale a combustibilului albastru.

Așa că Republica Moldova se poate pomeni în situația în care a fost și Ucraina, - asigurarea țării cu așa zisele gaze de alternativă a însemnat, de fapt, achiziționarea acelorași gaze rusești - revers din Europa. Dar deja la un preț mult mai mare ca obișnuitul pentru noi “Moldova a cerut furnizorului să păsuiască plata pentru cutare perioadă”. Pentru comparație: pentru republica Moldova , prețul prognozat de achiziționare a gazelor rusești în octombrie , calculat acum conform formulei “de iarnă” este de 1073,73 dolari per mia de metri cubi, da în noiembrie – 1023,7 dolari per mia de metri cubi. În Europa, din noiembrie contractele futures pentru gaze se apropie de 2000dolari per mia de metri cubi.

În istoria cu dependența energetică “corectă” a Republicii Moldova mai există o problemă. Din cele scrise pe rețelele sociale de fostul deputat Alexandr Petcov, care este acționar minoritar al “Moldovagaz”S.A., “demnitarii din guvern, care azi vorbesc mult despre diversificare, despre negocierile privind transportarea gazelor azere, românești și altele, trebuie să știe că compania-fiică a “Газпром” NU PREVEDE posibilitatea transportării prin gazoducturile sale în Moldova a oricăror alte gaze – doar a celor de origine rusească ” (obligația respectivă din Statutul “Moldovagaz” se anexează ).

Din spusele lui Petcov, unicul sector al gazoductului, care poate transporta alte gaze, este gazoductul românesc de la Ungheni la suburbiile Chișinăului. Mai departe prin conducte pot circula doar gazele rusești.

Ce comportament va avea în aceste condiții “Газпром”, dacă contractul cu el va fi totuși reziliat și Republica Moldova se va aventura în navigația liberă a gazelor? Va închide ochii, și livrările gazelor rusești în Moldova vor continua oricum, fie și pe căi ocolite, ca gaze alternative, și nu contează cum și la ce preț le va achita Chișinăul? Sau concernul rus va pune problema categoric? Și cum se va comporta Chișinăul oficial în aceste condiții? A.Petcov a amintit, că încă la 26 iulie,2021 Maia Sandu a anunțat despre necesitatea naționalizării rețelei de transportare a gazelor.

Așa că actualul conflict cu “Газпром” în ajunul zilei de 20 octombrie din cauza neîndeplinirii de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale riscă să se transforme într-un adevărat război al gazelor. Mai avem timp pînă la 20 octombrie, încă nu s-a ajuns la gazele “de alternativă”, mai avem încă combustibil ”alternativ”. Din cele relatate de Financial Times, UE subvenționează Moldova cu 135 mln. de euro pentru achiziționarea lemnelor. Dar cum să se încălzească cu ele locatarii blocurilor multietajate, care constituie peste oi jumătate din populația Republicii Moldova?

Xenia Florea

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?