Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prețurile țițeiului Brent,din nou în creștere

17 ian. 2023,, 11:30   Economie
1896 0

Prețurile petrolului de marți, 17 ianuarie, s-au mișcat în direcții diferite pe fondul faptului că China a înregistrat cea mai slabă creștere economică din aproape jumătate de secol.

Cu toate acestea, inversarea politicii COVID la sfîrșitul anului 2022 a susținut speranța unei redresări a cererii de combustibil a țării în acest an, informează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.
Contractele futures Brent au crescut cu 0,2% la 84,62 USD, compensînd o parte din pierderea de 1% din sesiunea precedentă. Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,8%, pînă la 79,26 dolari, comparativ cu închiderea de vineri. Nu a existat nicio tranzacție luni, care a fost o zi de sărbătoare în Statele Unite – Ziua Martin Luther King.
„Tițeiul Brent a crescut cu aproape 10% în ultimele 10 zile, deoarece optimismul cu privire la redeschiderea Chinei a ridicat sentimentul. Cu toate acestea, perspectivele pentru restul economiei globale sînt incerte”, au declarat analiștii de mărfuri ANZ într-o notă.
ANZ a subliniat, de asemenea, un salt al aprovizionării cu țiței rusesc brut care a exercitat presiune pe piață, exporturile pe mare crescînd la 3,8 milioane de barili pe zi săptămîna trecută, cel mai ridicat nivel din aprilie.
Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 3% în 2022, cu mult sub ținta oficială de „aproximativ 5,5%” și al doilea cel mai rău din 1976, deoarece ultimul trimestru a fost puternic afectat de restricțiile dure COVID și de o scădere a locuințelor.
Datele economice slabe au continuat să depășească previziunile anterioare ale analiștilor, deoarece abandonarea de către Beijing a politicii sale de zero răspîndire COVID în decembrie a susținut consumul.
Datele de marți au arătat, de asemenea, că producția de rafinărie a Chinei în 2022 a scăzut cu 3,4% față de un an mai devreme, prima scădere anuală din 2001.
„Cu un sfîrșit de 2022 mai puternic decît ne-am așteptat și semne de cheltuieli cu amănuntul mai mari în viitor, perspectivele de creștere a PIB-ului pentru 2023 sînt mai bune decît previziunile noastre anterioare”, a declarat Iris Peng, economist-șef pentru China la ING Bank.
Dar Peng a avertizat că China se confruntă în continuare cu provocări semnificative, inclusiv cu probabile recesiuni în SUA și Europa în acest an.
Într-un sondaj publicat la Summit-ul anual de la Davos, două treimi dintre economiștii din sectorul privat și public chestionați se așteptau la o recesiune globală în acest an, aproximativ 18% spunînd că aceasta este „extrem de probabilă”.
În același timp, studiul PwC asupra atitudinilor executive a fost cel mai întunecat de cînd firma a lansat sondajul în urmă cu un deceniu.
Creșterea dolarului de la minimele din șapte luni pune, de asemenea, presiune asupra prețului petrolului, deoarece un dolar mai puternic face petrolul mai scump pentru cei care dețin alte valute.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?