Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prețurile gazelor în Europa au scăzut

28 dec. 2022,, 11:15   Economie
2431 0

Costul gazului în Europa continuă să scadă pe fondul vremii calde.

În timpul tranzacționării de miercuri, 28 decembrie, contractele futures din ianuarie pe hub-ul TTF au scăzut cu 4,28 la sută, pînă la 837 USD per mia de metri cubi, potrivit datelor de la bursa ICE din Londra.

Începînd cu ora 11:30, ora Moscovei, s-a produs o corectare a indicelui, pînă la 853 USD. Este un nivel semnificativ mai mic decît în aceeași perioadă de acum un an, cînd gazul se tranzacționa la peste o mie de dolari pentru mia de metri cubi.

Odată cu contractele futures din ianuarie, contractele pentru primul trimestru din 2023 sînt și ele în scădere. Investitorii au încetat să creadă într-o creștere bruscă a prețurilor, așa că contractează livrări la nivelul de 900 de dolari.

Pe lîngă vremea caldă, prețurile sînt presate de umplerea record a depozitelor subterane de gaze (UGS) în Europa, al căror nivel chiar a crescut în ultimele zile, și de vremea cu vînt, care a crescut semnificativ producția înregistrată de parcurile eoliene.


Săptămîna viitoare, potrivit prognozelor meteorologilor, va fi, de asemenea, mult mai caldă decît mediile pe termen lung, astfel încît nivelul rezervelor de gaze ar putea crește în continuare.

Anterior, pe fondul unei scăderi a exporturilor de gaze rusești cu un sfert în 2022, viceprim-ministrul rus Alexandr Novak a anunțat disponibilitatea Gazprom de a relua livrările prin gazoductul Yamal-Europa. Potrivit acestuia, traseul este gata de funcționare, dar oprit din motive politice.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?