X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prețul petrolului crește la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii decembrie

24 ian. 2023,, 12:00   Economie
1907 0

Prețurile țițeiului la începutul tranzacționării marți, 24 ianuarie, au crescut la un maxim de la începutul lunii decembrie.

Prețurile au fost influențate de speranța unei redresări a cererii de combustibil din China, cel mai mare importator, deși temerile de încetinire a economiei SUA frînează creșterea, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent a urcat la 89,09 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la 1 decembrie. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a atins 82,64 dolari pe baril, cel mai mare nivel din 5 decembrie. Cu toate acestea, ulterior Brentul a scăzut cu 0,31%, la 87,92 USD, iar WTI a scăzut cu 0,13%, la 81,51 USD.

Mărfurile precum țițeiul, produsele petroliere rafinate, GNL și soia vor beneficia de cererea chineză, au declarat analiştii Goldman Sachs.

Prețurile țițeiului sînt în creștere pe piețele fizice, deoarece China, nemaifiind limitată de măsurile pandemice, a arătat semne de creștere a cumpărăturilor, iar comercianții sînt îngrijorați de faptul că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea reduce oferta.


„În plus, dolarul, care se situează în jurul unui minim de mai multe luni, susține prețul petrolului”, a declarat Sugandha Sachdeva, expert independent pe piața petrolului.

"Dolarul s-a situat aproape de cel mai scăzut nivel de nouă luni față de euro și a pierdut cîștigurile recente față de yen, deoarece comercianții au continuat să evalueze riscurile de recesiune din SUA și politica Rezervei Federale.

Un dolar mai slab face ca bunurile denominate în dolari, inclusiv petrolul, să fie mai ieftine pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

În Statele Unite, „economia s-ar putea în continuare să se răstoarne, iar unii comercianți de energie rămîn sceptici cu privire la cît de repede se va reveni cererea de țiței din China în acest trimestru”, a declarat Edward Moya, analist la OANDA.

Reamintim, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a spus că capacitatea Rusiei de a exporta petrol ridică multe întrebări din cauza sancțiunilor occidentale, dar și pe termen lung din cauza propriilor probleme.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?