X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Prețurile mondiale ale petrolului cresc

20 ian. 2023,, 12:00   Economie
1682 0

Prețurile petrolului de vineri, 20 ianuarie, înregistrează o creștere, în principal datorită îmbunătățirii perspectivelor economice pentru China, care ar trebui să crească cererea de combustibil, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru livrare în martie au crescut cu 0,35%, pînă la 86,46 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american WTI a crescut cu 0,6%, pînă la 80,82 dolari pe baril. Ambele contracte au crescut cu 1% în ajun pînă la un maxim de la 1 decembrie.

Cererea de petrol din China a crescut în noiembrie la cel mai ridicat nivel din februarie. OPEC a declarat marți că cererea de petrol a Chinei va reveni în acest an, pe măsură ce țara își va ușura restricțiile legate de COVID-19 și va stimula creșterea globală.

Prețurile petrolului au fost susținute și de speranța că banca centrală a SUA va pune capăt în curînd ciclului de înăsprire.

"Cele două mari economii ale lumii au nevoie de mai mult țiței. Piața petrolului a căzut din temerile unei recesiuni globale, dar încă dă semne că ar putea rămîne în deficit pentru ceva timp de acum încolo", a declarat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA.


Prețurile au fost susținute și de slăbirea indicelui dolarului, care a început să scadă pentru a doua săptămînă consecutiv. Un dolar mai slab face petrolul la preț valutar mai ieftin pentru cumpărătorii străini.

„Comercianții de petrol pot cumpăra acum pe fondul optimismului față de China și SUA”, a declarat Tina Teng, analist la CNC Markets.

Redresarea economiei chineze și lupta industriei petroliere ruse cu sancțiunile ar putea duce la înăsprirea piețelor de energie în 2023, a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?