X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Poisic: Cea mai bună opțiune pentru Moldova este amplasarea facilităților de producție cu investiții din Federația Rusă

28 mar. 2022,, 09:31   Economie
3727 0

În condițiile sancțiunilor internaționale fără precedent, guvernul rus nu numai că manevrează admiterea pe piața țării, ci și schimbă multe reguli și legi care funcționau de ani și decenii.

Printre aceste soluții se numără reducerea la zero a taxelor de import pentru mai mult de 450 de mărfuri. Mai exact, la 18 martie, Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice a adoptat primul pachet de măsuri pentru creșterea stabilității economiilor statelor-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, notează Noi.md cu referire la logos.press.md

Grupul de lucru al UEEA a format o listă de măsuri ale Uniunii pentru a asigura stabilitatea economiilor fiecărei țări și pentru a consolida piața internă comună a spațiului Eurasiatic.

Printre măsurile cheie se numără reducerea taxelor vamale de import și aplicarea beneficiilor tarifare pentru cele mai importante categorii de mărfuri: produse alimentare, medicamente, materii prime pentru industria metalurgică și de construcții, componente pentru transport.

Înlesnirile la importul de legume va constitui în medie 10% din valoarea acestora. Sînt anulate taxele la componentele pentru producția de alimente pentru copii (reducere de 5-10%), la materialele de construcție (reducere de 10-15%). Soluțiile nu vor permite apariția unui deficit de bunuri critice pe piață și vor reduce creșterea prețurilor pentru consumatorul final.


Normele de înregistrare a dispozitivelor medicale au fost simplificate în mod semnificativ, ceea ce va asigura nevoile oamenilor cu medicamente în condiții de restricții externe. Un alt punct este simplificarea confirmării țării de origine a mărfurilor, ceea ce va permite importatorilor să aplice mai des taxe de import reduse. Economia businessului din preferințele tarifare vor constitui aproximativ 110 milioane de dolari anual.

În total, la reuniunea Consiliului, s-a convenit asupra reducerii la zero a taxelor pentru mai mult de 450 de articole de mărfuri, a căror valoare totală este de 19 miliarde de dolari (importuri în Federația Rusă). Economii pentru importatori ca urmare a anulării taxelor și, în consecință, pentru consumatori, vor constitui peste 0,5 miliarde de dolari.

Lista produselor este deja pregătită și va fi publicată în curînd. Dar acesta este doar primul pachet de măsuri, iar grupul de lucru a început deja să lucreze la al doilea, a declarat Maxim Reșetnikov, ministrul Dezvoltării Economice al Federației Ruse.

Al doilea pachet poate include propunerile guvernului deja înaintate de a stabili cursul de schimb de dinaintea sancțiunilor pentru plata taxelor vamale de import, a le anula pentru importurile critice, precum și a suspenda taxele antidumping.

De asemenea, s-a ajuns la un acord privind extinderea utilizării monedelor naționale în comerțul reciproc cu țările UEEA. Federația Rusă discută, de asemenea, trecerea la decontări reciproce în monedele naționale cu China și India.

Șeful Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse a subliniat, de asemenea, că este fundamental important de format noi lanțuri logistice – canale de export și import, coridoare de transport și de creat un regim favorabil pentru transportul de mărfuri în direcții prioritare.

"Vom extinde cooperarea comercial-economică cu principalii parteneri prietenoși ai Uniunii și vom elimina barierele tehnice în comerțul reciproc cu aceștia", a spus Reșetnikov.

S-a estimat deja că cifra de afaceri a Federației Ruse cu țările care nu au susținut sancțiunile occidentului împotriva Rusiei anul trecut s-a ridicat la 359,8 miliarde de dolari sau aproximativ 45,8% din totalul comerțului exterior: 44,2% din totalul exporturilor și 48,6% din importuri în 2021. Republica Moldova este încă inclusă în lista partenerilor prietenoși.

Există dovezi în acest sens. În primul rând, Rosselkhoznadzor a ridicat restricțiile la importul de fructe din Moldova pe 5 martie. Mai exact, din cinci țări: pere din Bosnia și Herțegovina, fructe și nuci din China, fructe din Moldova și Serbia, cartofi din Bangladesh, mere din Azerbaidjan. De pe întreg teritoriul, fără a lua în considerare restricțiile asupra întreprinderilor producătoare.

În al doilea rînd, începînd cu 21 martie a acestui an, a fost reluat importul în Rusia de material săditor din pepinierele selectate anterior din Moldova, Italia, Serbia, Belarus și Turcia. Lista producătorilor moldoveni include cinci pepiniere: Elvitis Com SRL și Agrodor-CV SRL - răsaduri de struguri; GT Savina Claudia și GT Gojan Valentin Ivan - răsaduri de culturi sămînțoase; Codru Nord SA - tot materialul săditor.

Moldova se află pe această listă în mare parte datorită faptului că nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei. Cu toate acestea, pe 16 martie, Moldova a trimis către OMC o declarație precum că dorește să priveze Rusia de regimul de cea mai favorizată națiune. Cu toate acestea, deja pe 21 martie, Dumei de Stat a Federației Ruse a fost înaintat un proiect de lege privind denunțarea protocolului privind aderarea Rusiei la OMC.

Renunțarea de către Rusia la statului de membru al OMC o eliberează de necesitatea de a-și îndeplini obligațiile. Și acum ea va putea crea bariere comerciale pentru unele țări, pe care pur și simplu acestea nu le vor putea depăși.

Impactul conflictului din Ucraina asupra întregii economii mondiale abia începe să afecteze și promite să fie profund, distructiv și lung. În acest sens, apare un alt subiect legat de sancțiunile împotriva Rusiei. Acolo, economiștii spun deja deschis că "se apropie epoca importurilor prin țări terțe".

Ori de cîte ori este posibil, vor încerca să ocolească restricțiile. În situația actuală, este vorba despre afaceri de sute de miliarde de dolari. Cu toate acestea, economistul Mihail Poisic nu crede în această schemă, cu excepția unor anumite companii și foarte puține.

"Noi, ca țară care nu s-a alăturat sancțiunilor, putem furniza doar propriile noastre produse Federației Ruse. Și asta în condițiile în care nu vor fi impuse taxe împotriva Moldovei ca răspuns la acțiunile noastre în cadrul OMC", a spus Mihail Poisic. –Dacă există posibilitatea de a reexporta anumite tipuri de bunuri, atunci problema va trebui studiată și folosită șansa".

Poisic consideră cea mai bună opțiune pentru Moldova (în viitor) este de a plasa facilități de producție pe teritoriul nostru cu investiții din Federația Rusă și cu pregătirea specialiștilor pentru acestea în universitățile rusești. Produsele acestor întreprinderi ar putea fi exportate atît în UE, cît și în însăși Rusia (produse alimentare).

Dar pentru aceasta este nevoie de toleranță politică față de investitori din partea autorităților moldovenești, iar aceasta este o problemă discutabilă, consideră expertul.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?