COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Platforma DA, despre criza gazelor: ANRE, activează în formula înțelegerii Plahotniuc-Ghimpu-Leancă

18 oct. 2021,, 11:37   Economie
1767 0

Platforma DA consideră inadmisibilă situația actuală pe piața produselor petroliere și este îngrijorată de lipsa de reacție din partea guvernării. Despre aceasta se arată într-un comunicat emis presei, notează Noi.md

”Doar într-o lună am asistat la creșterea vertiginoasă a prețurilor la benzina și motorină, care au trecut peste 2 lei per litru. Aceasta scumpire bruscă a afectat puternic veniturile cetățenilor și economia în ansamblul ei, în special, agricultultorii și transportatorii”, se arată în nota de presă.

Astfel, Platforma DA atrage atenția că după ultimele modificări la legea produselor petroliere, companiile din domeniu majorează zilnic, în mod orchestrat, prețurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanți. Astfel, în fiecare zi se produc înțelegeri tenebre de cartel.

”Este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piața produselor petroliere se întămplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenței decapitat începînd cu 11 august, recent, și al unui ANRE, care activează în formula înțelegerii obscure Plahotniuc-Ghimpu-Leancă și care au devenit dispeceri de preț în cadrul înțelegerilor petroliștilor principali. Guvernarea, practic, nu reacționează la situația creată iar comasarea acestor instituții va paraliza activitatea ambelor entități pentru o perioadă îndelungată și va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancționate. În consecință, atmosfera din societate devine tot mai tensionată și ne putem aștepta la proteste din partea fermierilor și transportatorilor”, scrie în comunicat.

În acest context, Platforma DA cere ca Parlamentul și Guvernul să întreprindă de urgență, următoarele măsuri de redresare a situației:

  1. Asigurarea promtă a funcționalității Consiliului Concurenței prin desemnarea unei conduceri profesioniste și integre în fruntea instituției, care să acționeze imediat în privința combaterii acordurilor de cartel și a sancționării dure a participanților
  2. Demiterea conducerii ANRE și desemnarea altei componențe în baza meritocrației, neafilierii politice și integrității
  3. Alocarea compensațiilor pentru agricultorii mici și mijlocii, precum și pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.
0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X