Incendii stiri: 686
Cazul Șor stiri: 584
Preşedintele stiri: 3715

Parlicov: Nu excludem că la o anumită etapă livrările de gaz din partea Gazprom se vor opri

20 mar. 09:18   Economie
10712 0

Contractul cu Centrala de la Cuciurgan privind achiziția energiei electrice va fi renegociat.

O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit oficialului, Chișinăul va încerca să obțină un preț mai mic de achiziție decît 73 de dolari pentru un MW cît este în prezent. În același timp, ministrul spune că autoritățile constituționale nu-și fac iluzii în privința unui preț foarte mic, întrucît regiunea transnistreană își asigură existența din electricitatea vîndută malului drept și din activitatea Uzinei Metalurgice de la Rîbnița, notează IPN.

Ministrul Energiei spune că membrii delegației Chișinăului vor încerca să negocieze cu Tiraspolul un preț mai bun de achiziție a energiei electrice, care ulterior se va reflecta în tarife mai mici pentru cetățeni. Victor Parlicov spune că prioritatea ministerului este și obținerea unui contract pe termen lung.

„Ne propunem să renegociem contractul cu Centrala de la Cuciurgan, ca să avem un preț mai bun și o perioadă mai lungă a contractului ca să avem previzibilitate, ca să creăm premise pentru reducerea tarifelor, dar de tarife se ocupă ANRE. În negocierile cu Tiraspolul vom încerca să obținem cel mai bun preț. Trebuie să înțelegem că, inclusiv, capacitatea regiunii de rezistență depinde de acest preț. Dacă noi propunem un preț care pe ei nu-i salvează, care nu le dă suficienți bani la buget, nu vor accepta. Inclusiv autorizația de mediu pentru Uzina de la Rîbnița este o condiționalitate impusă de partea transnistreană pentru dialog”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Vocea Basarabiei” de la Vocea Basarabiei.

În prezent, potrivit înțelegerilor cu partea transnistreană, Chișinăul cedează malului stîng tot volumul de gaz oferit de Gazprom în schimbul unui preț preferențial la energia electrică procurată de la Centrala de la Cuciurgan. Victor Parlicov spune că Guvernul ia în considerare o sistare completă a gazului venit din Rusia, iar un astfel de scenariu ar obliga Chișinăul să gestioneze criza energetică din regiunea transnistreană.

„Lucrurile depind de volumele care vor mai fi livrate din partea Gazprom. Nu excludem scenariul că la o anumită etapă livrările de gaz din partea Gazprom se vor sista. Acum tot gazul care ajunge în stînga Nistrului, de facto, este gratuit. Din toată această situație, beneficiul este că avem energie electrică la un preț mai bun decît cel de alternativă. Trebuie să luăm în calcul consecințele rezilierii contractului cu Gazprom. Vor fi consecințe pe care va trebui să le absorbim tot pe malul drept. În stînga Nistrului sînt 250 de mii de oameni, majoritatea sînt cetățenii Republicii Moldova, ei nu vor pleca la Moscova sau Ucraina, tot noi va trebui să avem grijă de ei”, a spus ministrul Energiei.

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan a fost semnat la 3 decembrie 2022. Potrivit înțelegerii, Energocom cumpără din stînga Nistrului 244 MW, ceea ce constituie 88% din necesarul de energie electrică al malului drept la un preț de 73 de dolari pentru un MW.

11
2
1
2
45

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?