TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Pandemia a pus la pămînt transportul aerian din R. Moldova

Pandemia a pus la pămînt transportul aerian. Anul trecut, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău au zburat cu 70 la sută mai puţini pasageri decît în 2019, ceea ce a dus la scăderea drastică a veniturilor companiilor avia şi ale Aeroportului.

Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, domeniul a suferit pierderi de jumătate de miliard de lei, transmite publika.md.

Înainte de pandemie, sălile de aşteptare de la aeroport erau adevărate furnicare. Acum abia dacă mai sînt cîţiva angajaţi şi pasageri. În 2019, erau 40 de curse aeriene zilnic, acum, între 6 şi 10 zboruri.

"Avem peste 900.000 de pasageri. Comparativ, în 2019 am avut aproape 3 milioane de pasageri, deci este o scădere enormă. În plină pandemie, 50 la sută din taxa pentru modernizarea Aeroportului a fost redirecţionată către autorităţi, chiar dacă asta contravine contractului pe care îl are semnat Guvernul Republicii Moldova cu concesionarul", a spus purtătorul de cuvînt la Aeroportul Internaţional Chişinău, Rodica Rusu.

Din martie pînă în iunie 2020, zborurile au fost sistate, apoi reluate cu multe restricţii.


"Puţinele companii care au avut permisiunea să efectueze zboruri puteau lua la bord doar pasageri care puteau prezenta actele permisive de acces pe teritoriul ţării de destinaţie.

În aceste condiţii, uneori, aeronavele decolau cu 10-15 pasageri, avînd capacitatea de cel puţin 160 de locuri", a menţionat purtătorul de cuvînt al Autorităţii Aeronautice Civile, Irina Bodolica.

Acum, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău sînt operate curse doar spre Egipt, Turcia, Rusia, Belarus, Marea Britanie şi Germania.

Angajaţii Aeroportului recomandă călătorilor să verifice atent restricţiile impuse de fiecare ţară înainte să cumpere bilete.

Potrivit Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa, în 2020, pierderile industriei sînt de 70% față de 2019, iar traficul s-a redus cu 1,7 miliarde de pasageri.

Datele Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene arată că pierderile sectorului aeronautic au ajuns la 140 miliarde de euro doar în Europa.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load