Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: "Autoritățile discriminează financiar și presează localitățile, care nu împătășesc ideile europene"

12 dec. 2023,, 16:00   Economie
3343 0

Experții în domeniul economic au comentat afirmațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate depsre fpatul că banii proveniți din asistența financiară din partea Uniunii Euoropene (UE) pentru Republica Moldova vor fi distribuiți doar în localitățile, în care sînt împărtășite valorile europene.

Igor Grosu a afirmat că toate localitățile din Republica Moldova vor putea beneficia de finanțarea ce li se cuvine din bugetul de stat, altaeste situația ce vizează banii proveniți din asistența financiară europeană, notează Noi.md.

"În cazul fondurilor europene vom fi mai atenți. Și acolo unde avem exponenți ai unor partide, care sînt împotriva proceselor de integrare europeană cumva e de bun simț să-ți pui întrebarea cum prioritizezi finanțările.

Trebuie s-o facem din respect față de contribuabilii țărilor europene, care ne finanțează unele proiecte, așa că trebuie să fim mai atenți cînd facem aceste distribuiri de surse europene. Așa e corect!", a spus președintele Parlamentului în cadrul unei emisiuni televizte la protv.

Întrebat de moderatoare, dacă o astfel de abordare nu înseamnă, de fapt, o pedeapsă, Igor Grosu a negat acest fapt.


"Nu este vreun fel de pedeapsă! Așa sîntem corecți față de noi și față de cei care ne ajută. Nu poți admite situația de genul: îmi place euro, dar nu-mi place zona de unde vine euro, îi place dolarul, dar nu-ți plac valorile occidentale. Asta este ipocrizie", a mai adăugat Grosu.

Recent, la Forumul primarilor din Republica Moldova, organizat de Guvern la inițiativa președintei Maia Sandu, șefa statului s-a adresat edililor prezenți în sala Palatului Republicii cu un discurs, în care a menționat, între altele, și despre cursul dedezvoltare ales în prezent de țara noastră și ce implică refuzul de a-l împărtăși.

"{...}Vreau să fie foarte clar - atunci când cineva se opune drumului nostru european se opune, de fapt, banilor care vin pentru dezvoltarea Moldovei, se opune păcii care este garantată în UE, se opune libertăților și valorilor democrației care sunt protejate în țările europene. Putem să dezbatem mult și bine conceptul Uniunii Europene și ştim că unii politicieni folosesc retorica antieuropeană pentru a aduna voturi, dar o simplă analiză arată că Moldova a rezistat și chiar a început să se dezvolte doar datorită sprijinului prietenilor noștri externi {...}",a spus Maia Sandu.

O asemenea abordare a autorităților în ceea ce privește distribuirea banilor europeni în dependență de viziunile politice ale majorității cetățenilor din unele localități este considerată rezonabilă de unii experți.

"Cînd vorbim despre finanțarea localităților, trebuie să facem distincția dintre banii, care vin pentru localități din bugetul de stat. În aceste condiții, banii respectivi trebuie să fie distribuiți tuturor localităilor din Moldova, indiferent de culoarea politică a primarului. Dar dacă banii pentru o anumită primărie vin din UE, atunci aici, dacă vrei să-ți dezvolți localitatea, sigur că trebuie să împărtășești și anumite valori proeuropene", a declarat telefonic pentru Noi.md Ion Tabărță, comentator politic.

De cealaltă parte, doctorul în economie, Mihail Poisic, contrazice asemenea abordări atît ale guvernanților, cît și ale anumitor experți. Potrivit acestuia, actuala putere divizează locuitorii Republicii Moldova pe criterii politice.

"O astfel de abordare înseamnă discrimnare directă. Pe de o parte, guvernanții spun că localitățile trebuie să se dezvolte, să aplice la proiecte, dar ei omit, totodată, faptul că banii se alocă nu pentru primar personal, dar pentru dezvoltarea zonei respective, în general. Așadar, este o atîrnare batjocoritoare din partea puterii și față de locuitori, dar și față de unele regiuni din țară. Este o presiune politică, iar autoritățile noastre acționează după principiul "Fac ce vreau și cum vreau. Abordarea lor nu ar viza atît integrarea europeană și ceea ce implică asta, dar mai degrabă faptul că, dacă te opui PAS sau dacă ai votat împotriva PAS, atunci bani europeni nu vei primi. Așa se procedează acum cu cei care nu împărtățesc ideile acestei formațiuni", a precizat ecomistul pentru Noi.md.

Mihail Poisic a mai spus că odată cu accederea la putere a actualilor guvernanți, în decurs de aproximativ 3 ani, datoria externă a Republicii Moldova, a crescut de 2 ori și a ajuns aproape de 4 miliarde de dolari, iar datoria internă s-a majorat de circa 1,7 ori. Potrivit expertului, banii sînt folosiți irațional de putere, care a reușit să majoreze fabulos, de exemplu, salariile miniștrilor.

"În ceea ce privește distribuirea finanțărilor, atunci Igor Grosu omite un lucru: banii europeni, care vin pentru un anumit proiect, da, sînt direcționați pentru realizarea acestuia într-o anumită localitate. Dar cînd din UE vine finanțarea pentru statul Republica Moldova, atunci trebuie să înțelegem că acești bani nu ajung, de exemplu, concret la Edineț sau la Florești. Acești bani vin către Guvernul Republicii Moldova și deja Executivul, în cadrul bugetului de stat, la capitolul deficit bugetar, inserează acești bani, împrumuturi și granturi. Și nicăieri nu este specificat un raion anume sau o localitate", a punctat expertul.



11
2
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?