Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Occidentul pune presiune pe Moldova, dar nu oferă opțiuni normale de aprovizionare cu gaze. Opinie

4 oct. 2021,, 16:30   Economie
3043 5

Un salt al prețului gazului rusesc pentru Moldova este posibil, iar motivul unei astfel de creșteri ipotetice ar putea fi politica externă a actualei autorități moldovenești. Dar, avînd în vedere deficitul acut de gaze din Europa și creșterea prețurilor pînă la 1.000 de dolari sau mai mult, părții ruse nu-i va fi greu să prezinte toate argumentele necesare pentru a justifica creșterea.

Această opinie a fost exprimată de politologul Andrei Safonov într-un comentariu pentru e News, transmite Noi.md.

El a amintit că în ultimele zile în declarații și comentarii privind livrările de gaze către Moldova au răsunat note alarmante, iar principalul lucru aici este neclaritatea a ceea ce poate fi un contract pe termen lung între (formal) Gazprom și Moldovagaz, iar, de fapt, între Moscova și Chișinău.

O intrigă suplimentară la toate acestea a adăugatat declarația șefului nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski după revenirea de la Moscova, unde a întreprins o vizită de lucru.

Krasnoselski a spus că întreaga furnizare și distribuție a transportatorilor de energie în Transnistria va fi efectuată în baza vechilor condiții, reieșind din care prețurile la gaz, energie electrică și costul locuințelor și serviciilor comunale nu vor crește nici anul acesta, nici anul viitor. La Moscova, părțile au ajuns la acorduri în această privință.


Iar în ultimele zile, deja surse din Chișinău - în mass-media șpei în rețelele de socializare, spun că prețul gazelor pentru Moldova ar putea fi de 790 de dolari pe mia de metri cubi, dacă nu chiar mai mare. Faptul că aceasta nu este o poveste de groază o dovedește situația din Europa, unde se creează o situație catastrofală în domeniul aprovizionării cu energie și gaze, nu fără un război informațional, desigur.
Andrei Safonov menționează că Occidentul exercită presiuni asupra Moldovei cu îndemnul de a "rezista dictaturii rusești", dar nu oferă opțiuni normale de alimentare cu gaz. Nu este vorba nici măcar despre gazul lichefiat.

"Totul depinde de dialogul dintre Gazprom și Moldovagaz. Dar, dacă mai devreme liderii de la Chișinău se implicau în negocierile pe această temă și luau legătura personal cu Kremlinul, acum totul altfel. Atît Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cît și premierul Natalia Gavrilița au declarat deja că nu se vor implica. Și acest lucru nu este întîmplător. Relațiile politice dintre Rusia și Moldova s-au înrăutățit după venirea la putere a forțelor de dreapta la Chișinău", a spus politologul.

El a subliniat câteva fapte recente. Președintele Republicii Moldova a participat la summitul de vară al așa-numitului "Trio asociat" de la Batumi, pe care Rusia l-a considerat un eveniment neprietenos. Maia Sandu a participat la întîlnirea Platforma Crimeea, care nu se numără evenimente prietenoase ale Moscovei. De la tribuna ONU, președinta Republicii Moldova a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești de pe malurile Nistrului. În general, toți liderii țării au vorbit despre acest lucru timp de 30 de ani de independență a Republicii Moldova, dar, împreună cu alte fapte, acest lucru este deja perceput de ruși mai grav.

"Rezumînd toate acestea, precum și faptul că în loc de 150 USD la mia de metri cubi de gaz la începutul anului 2021, nu este exclus un preț de 790 USD, potrivit presei, trebuie să recunoaștem că, în primul rînd, este posibil un salt al prețului gazelor pentru Moldova; în al doilea rînd, motivul unei astfel de creșteri ipotetice ar putea fi politica externă a actualei guvernări din Moldova. Și, avînd în vedere lipsa acută de gaze în Europa și creșterea prețurilor de pînă la 1.000 de dolari sau mai mult, părții ruse nu-i va fi greu să prezinte toate argumentele necesare pentru a justifica creșterea", a subliniat Andrei Safonov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?