COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2953
Puterea stiri: 6778
Coronavirus stiri: 7597

Ce trebuie să facă Moldova pentru a obține prețuri avantajoase la gazul rusesc? Opinie

27 sep. 14:45   Economie
8000 10

Pentru a obține prețuri mai avantajoase la gazul natural rusesc pentru Moldova, la negocierile privind costul acestuia ar trebui să participe politicienii. În plus, autoritățile moldovenești nu ar trebui să facă declarații tăioase în adresa Rusiei, și Chișinăul nu trebuie să se implice politic în relațiile dintre Kiev și Moscova și să vorbească despre problemele Crimeei.

Această opinie a fost exprimată de către politologul Alexandru Cornienco în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, după ce Vladimir Putin a venit la putere în Rusia, prețul gazelor naturale rusești a fost întotdeauna o problemă politică.

"Oricît ne-am dori, dar totuși conducta de gaz este un instrument serios al politicii externe ruse și, în primul rînd, aici ar trebui să negocieze politicienii. Și mie nu îmi este clar faptul că acum conducerea Moldovagaz a fost acum aruncată pe ambrazură. Da, aceștia sînt manageri care trebuie să negocieze și prețul gazelor. Dar, cu toate acestea, prețul gazelor va depinde în mare măsură acum de deciziile politice ale Chișinăului. Or, Federația Rusă dorește să primească anumite beneficii de la noi în schimbul beneficiilor sale. În ceea ce privește economia, noi nu prezentăm un interes deosebit pentru Rusia. Dar Moscova dorește pace și o situație stabilă în Transnistria. Pentru Rusia, problema extinderii NATO și extinderea parteneriatului cu NATO este, de asemenea, fundamentală. Rusiei, de asemenea, nu-i place când vorbim despre problemele Crimeei. Crimeea nu este a noastră, iar aceasta nu este problema noastră. În opinia mea, nu ar trebui să ne implicăm politic în relațiile dintre Kiev și Moscova și atunci, evident, ne vom încălzi cu gazul rusesc la prețuri mai avantajoase", a spus Alexandru Corinenco.

În opinia sa, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi putut ieși cu un alt discurs pe platforma Crimeei de la Kiev, să nu-și permită declarații tăioase în adresa Rusiei, care ar putea să nu le placă anumitor persoane de la Kremlin, iar toți cetățenii vor plăti în cele din urmă pentru acest lucru prin tarife mai mari la gaze.


0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽