X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Parlicov: RM va avea trei linii de conexiune cu România

11 sep. 2023,, 20:37   Economie
3644 0

„Nu voi obosi să mulțumesc României și poporului român pentru sprijinul imens acordat Republicii Moldova, inclusiv în timpul acestei crize energetice din ultimii ani, pe care o discutăm astăzi. În acest context, relațiile noastre bilaterale, atît pe infrastructură, cît și comerciale, s-au intensificat atît de mult, încît recent am decis să reanimăm și Grupul de lucru interministerial pe domeniul energiei pentru a coordona activitățile multiple”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei, care participă azi și mîine la Simpozionul Român al Energiei, SIREN.

Ministrul Energiei a relatat despre finalizarea procedurii de separare a transportului de distribuție și furnizare a gazelor naturale prin acordul semnat de subsidiarele Transgaz și Gazprom, pentru operarea sistemului de transport a gazelor din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană de către Vestmoldtransgaz, notează Noi.md cu referire la jurnal.

Pe partea de energie electrică sînt întărite conexiunile cu România prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care ocolește centrala electrică moldovnească din regiunea transnistreană, au fost alocate deja resursele din partea Republicii Moldova pentru linia Bălți-Suceava și se pregătește studiul de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași. Potrivit lui Victor Parlicov, sînt examinate și alte opțiuni pentru a avea cel puțin trei linii care să permită funcționarea stabilă a sistemului energetic integrat în cel continental ENTSO-E. Orizontul de timp pentru construcția acestor linii electrice este înainte de 2030.

În același timp, ministrul a subliniat că la Chișinău deja este activă Bursa Română de Mărfuri, iar recent a fost luată decizia de a se extinde în Republica Moldova și de către OPCOM, bursa de energie, care ar urma să efectueze primele tranzacții deja anul viitor.

Ministrul a relatat și despre reformele în domeniul energetic desfășurate, printre care și intenția de a privatiza rețelele electrice de distribuție și furnizare din nordul republicii, pentru care, de asemenea, există interes din partea României, crearea Fondului de eficiență energetică și în sectorul public, dar și electrificarea transportului și digitalizarea sectorului, toate cu scopul final de a ajunge la dezvoltare fără emisii de gaze cu efect de seră către anul 2050.

4
0
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?