Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Valeri Demidețchi: "Din anumite considerente, facem prea puțin în interesul populației noastre"

11 sep. 2023,, 19:15   Economie
3386 0

Nu este clar de ce autoritățile moldovenești fac totul pentru a rupe relațiile cu "Gazprom", evident în interesul așa-numiților parteneri de dezvoltare, dar fac puțin în interesul propriei populații, care are de suferit de pe urma acestor acțiuni.

Această opinie a fost exprimată de cunoscutul jurnalist Valeri Demidețchi într-un interviu acordat la "Gagauziya Radio Televizionu" (GRT) - radiodifuzorul public din Găgăuzia, relatează Noi.md

El a menționat că autoritățile moldovenești aveau toate șansele să negocieze prețuri mai mici la gaze, așa cum au făcut Ungaria și alte țări din UE și NATO.

"Dar aceleași țări ne pun condiții ca noi să nu facem ceea ce fac ele. Ucraina declară. Este în conflict cu Rusia, în război cu Rusia, dar cu toate acestea pompează pentru Uniunea Europeană, Germania și alte țări gazul rusesc prin teritoriul său, astfel încît acestea să obțină gaz rusesc mai ieftin. Iar nouă ne este interzis să facem acest lucru din anumite motive, să cumpărăm gaz din Rusia și să negociem cu privire la gaz", a subliniat Valeri Demidețchi.

Potrivit lui, este de asemenea surprinzător faptul că, din anumite motive, autoritățile moldovenești încearcă să rupă cu Gazpromul în toate modurile posibile, folosind chiar și subiectul datoriei istorice.


Jurnalistul a declarat că a fost surprins de faptul că președintele moldovean Maia Sandu a numit recent o nouă cifră pentru datoria istorică de gaze către Gazprom, de 800 de milioane de dolari.

"Nu am auzit o asemenea cifră pînă acum, deși urmăresc îndeaproape subiectul gazului ca fiind unul dintre subiectele principale în relațiile ruso-moldovenești și, din cîte știu, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat că Moldova din dreapta Nistrului datorează circa 400 de milioane de dolari pentru gaz plus penalități, iar în general Gazprom a anunțat că datoria noastră la gaz este de 709 milioane de dolari. Nimeni nu a vorbit despre 800 de milioane de dolari. Nu este clar de unde a apărut această cifră de 800 de milioane de dolari și de ce președintele țării a spus că Gazprom a vrut să ne înșele", a declarat Valeri Demidețchi.

El a reamintit că autoritățile moldovenești au promis Gazpromului, odată cu prelungirea contractului de furnizare a gazelor, că pînă în mai 2022 Chișinăul va efectua și va prezenta Gazpromului un audit al datoriei istorice. "Gazprom a fost de acord, dar s-a convenit că, dacă Moldova își încalcă obligațiile, Gazprom are dreptul să își încalce obligațiile și să suspende livrările de gaze".

"În mai 2022, noi nu am prezentat un audit al datoriei. Cu toate acestea, Gazprom a continuat să ne furnizeze gaze. Apoi au mai fost cîteva termene limită și au existat și încălcări, iar Gazprom a continuat să furnizeze gaze. Apoi a apărut o poveste despre dispariția gazului pe care Gazprom l-a furnizat Moldovei pe teritoriul Ucrainei. "Gazprom furniza gaze aici, și parcă mai tîrziu Gazprom a redus volumul livrărilor sale, iar acum noi pompăm gazul furnizat de Gazprom în regiunea transnistreană, primind în schimb cea mai ieftină energie electrică din regiune", a declarat jurnalistul.
El a atras atenția asupra unei situații surprinzătoare pe care Chișinăul nu o folosește.

"Există Hidrocentrala Electrică Moldovenească, care aparține companiei rusești Inter RAO, care a retehnologizat-o și care are nevoie să intre pe piețele internaționale. Și doar Republica Moldova îi poate oferi acest acces. Adică, nu înțeleg de ce nu putem să ne înțelegem cu Transnistria, cu Rusia ca GRES-ul moldovenesc să lucreze în favoarea Moldovei, iar noi să obținem cea mai ieftină energie electrică din regiune și să o vindem, împreună cu rușii și cu transnistrenii, și să facem bani din ea. Adică, ar părea să fie în interesul populației moldovenești, dar, din anumite motive, nu o facem. Ei bine, sînt multe lucruri ciudate aici. Facem multe pentru interesele așa-numiților noștri parteneri de dezvoltare, dar, din anumite motive, facem foarte puțin în interesul populației noastre, care suferă din cauza acestor acțiuni. Este de neînțeles pentru mine", a declarat Valeri Demidețchi.

33
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?