Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Muravski: "Moldova ar fi putut cumpăra gaze la un preț mai mic, dar acum acest lucru este imposibil"

5 sep. 2022,, 18:20   Economie
2875 0

Moldova ar fi putut cumpăra gaze naturale rusești de la Gazprom la un preț mai mic, dar acum acest lucru nu mai este realist și este inutil să începem negocierile privind revizuirea contractului, deoarece conducerea țării a ars toate podurile prin toate acțiunile sale și nu dorește astfel de negocieri.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de socializare de expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravski, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, pe toți acum îi interesează întrebarea: "Am fi putut încheia un contract cu un preț mai mic al gazelor, precum Ungaria, Austria, Serbia și dacă putem face acum acest lucru?"

"Voi încerca să dau răspunsuri reieșind din propria mea experiență în negocierile cu Gazprom, informațiile despre negocierile cu Gazprom ale altor guverne, precum și din declarațiile lui Andrei Spînu și ale Președintelui Maia Sandu despre negocierile lor cu Gazprom", a scris fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova.

"La prima parte a întrebării răspund: "Da". Am fi putut încheia un contract la un preț mai mic. Cum? Explic.


1. De ce are nevoie Gazprom? Gazprom trebuie să aibă un consumator de încredere pentru o lungă perioadă de timp, care să achite integral pentru livrările curente și, în cazul RM, să achite datoriile istorice.

2. Înaintează Gazprom condiții politice? Nu. Gazprom nu este autorizat să facă acest lucru, Gazprom nu poate include condiții politice în contract sub niciun un fel.

3. Pot fi înaintate condiții politice în procesul negocierilor privind problema gazelor? Da.

4. Oare nu contrazice punctul 3 punctul 2? Nu. Probleme politice POT apărea (nu neapărat) dacă în timpul negocierilor cu Gazprom nu este obținut rezultatul dorit și conducerea țării decide să se adreseze către prim-ministru sau președintele Federației Ruse. Dar, conform informațiilor pe care le deținem, nu au existat nici măcar încercări ale unor astfel de negocieri și totul s-a redus la contactele cu Gazprom.

5.Cu ce a venit partea moldovenească la negocieri? Potrivit declarațiilor și interviurilor cu Spînu, știm că partea moldovenească a declarat din prag că nu va discuta probleme politice (pe care, trebuie să înțelegem, Gazprom nici nu le-a înaintat), că partea moldovenească a cerut un preț de două ori mai mic decît spune Gazprom și că partea moldovenească nu recunoaște datoria istorică și insistă asupra efectuării un audit al datoriei.
Rezultatul negocierilor îl cunoaștemși nu putea fi altul avînd în vedere toate aceste probleme.

6. Cum ar fi trebuit puse întrebările? RM dorește să aibă un contract pe termen lung cu Gazprom la un preț stabil, cu posibile abateri (10-20%) într-o direcție sau alta, în funcție de fluctuațiile prețurilor de pe piață (trebuia de negociat aici). RM este gata, de asemenea, să întocmească un grafic al rambursării datoriei istorice și s-o ramburseze într-o perioadă de 5-7 ani (și aici se putea de negociat). Mai mult, este vorba despre datoria din perioada 2014-2016 în valoare de 709 milioane dolari (datoria în sine plus penalizarea, dar în ceea ce privește penalizarea se putea de negociat). Datoria pentru anii 90 Gazprom a transferat-o demult companiei "Factoring Finance", iar aceasta este o altă istorie. Cred că în acest caz am fi putut obține un preț mult mai mic și stabil. Nu pot oferi o garanție de 100%, dar din moment ce nici cele mai mici încercări de a merge pe această cale nu au fost făcute, astăzi pot face astfel de presupuneri.

7. Înseamnă asta că Republica Moldova recunoaște necondiționat datoria îndoielnică, din punctul de vedere al actualei conduceri a țării? În primul rînd, vreau să vă reamintesc că bolșevicii au fost cei care, venind la putere în 1917, au refuzat în primul rînd să plătească datoriile guvernului țarist, deoarece spuneau că acestea nu sînt datoriile lor. Toate țările normale știu că datoria unei țări este datoria unei țări, indiferent de cine le-a făcut. Iar dacă există îndoieli, atunci trebuie să rezolvăm problemele în interiorul țării, între noi și să pedepsim vinovații. Dar! În al doilea rînd, a existat o altă opțiune. RM începe să plătească datoria istorică, dar din moment ce există îndoieli cu privire la mărimea și corectitudinea calculului, se efectuează un audit. Și dacă auditul arată absența acestei datorii sau o valoare a sa mult mai mică, atunci banii plătiți de RM vor fi considerați ca un avans pentru viitoarele livrări de gaze. Și să fie inclus acest lucru în contract.

Cu un astfel de contract, chiar și cu plata livrărilor curente și plata datoriei istorice pe parcursul a 5 (chiar 3) ani, am fi plătit mult mai puțin pentru gaze.

8. La a doua parte a întrebării, răspund "Nu". Astăzi este inutil să începem negocierile cu Gazprom privind revizuirea contractului, deoarece conducerea țării a ars toate podurile prin toate acțiunile sale și nu dorește astfel de negocieri. Și aceasta este o realitate tristă", a subliniat Alexandr Muravski.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?