Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Moldova exportă inclusiv și material săditor de trandafiri

11 iun. 12:00   Economie
2789 0

În perioada anilor 2022-2024 Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 de butași (material săditor) de trandafir, principalele țări de export sînt Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, Lebanon, Uzbekistan, etc.

Agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei sînt unii dintre cei mai activi producători de puieți de trandafir din țară. Operatorii economici din sat au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 de mii de butași. Doar în primele luni ale anului 2024 din regiune s-au exportat aproximativ 163 de mii de puieți.

Accesul pe piațe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv și pentru producătorii de puieți de trandafir, astfel Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 permisiunea Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și in Uzbekistan.

Amintim, că datorită rezultatului cooperării, la nivel tehnic, între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor şi Comisia Europeană, a schimbului de informații, a discuțiilor pentru argumentarea riscurilor fitosanitare, Republica Moldova în anul 2022 a obținut dreptul să exporte pe piața UE a materialului săditor de nuc și măr, iar în 2024 materialului săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș, ș.a).

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?