Criza energetică stiri: 1543
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Moldova este pregătită să primească gaze în regim revers prin culoarul Transbalcanic (VIDEO)

12 dec. 2019,, 11:00   Economie
3942 0

Moldova este gata, începînd cu 1 ianuarie 2020, să primească gaze naturale în regim revers prin culoarul transbalcanic.

Despre acest lucru a anunțat SA Moldovagaz, menționînd că ea a reușit în premieră pentru Republica Moldova să realizeze prima alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor Republici Moldova, avînd în vedere incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei, transmite Noi.md.

Astfel, trei cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni.

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare. Actualmente, sunt concentrate toate resurse umane calificate necesare, mașini, mecanisme și utilaje care permit finalizarea lucrărilor respective la 20 decembrie 2019.

Potrivit SA Moldovagaz, reconstrucția a durat 23 de zile, 14 zile s-a efectuat montarea, diametrul nominal al conductei magistrale ȘDKRI este de 800 mm, capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale anuală este de 9 mlrd. m3, 18 mil. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale zilnică, 55 bar este presiunea conductei magistrale ȘDKRI, cu gaze naturale vor fi asigurați circa 700 de mii de consumatori din țară, circa 10 mln. lei este costul estimativ al lucrărilor efectuate. Reversul gazelor naturale va fi asigurat de 5 țări: Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova.


Prin realizarea acestor măsuri, Republica Moldova este gata de la 01 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Important este de reținut că costurile lucrărilor efectuate la SMG Căușeni nu vor influența creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru Republica Moldova din 01 ianuarie 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав