X 
Cazul Șor stiri: 594

Moldova a crescut brusc exportul de căpșuni. Cine este principalul său cumpărător

4 iul. 10:30   Economie
5238 0

"Sezonul de vîrf" al vînzărilor de căpșuni se apropie de sfîrșit în Moldova.

Pe piața internă, acest fruct local va fi disponibil încă cel puțin 1-1,5 luni. Cu toate acestea, unele concluzii preliminare despre cum s-a dezvoltat sezonul actual pentru fructul nr. 1 dintre pomușoarele țării, se conturează deja destul de clar, scrie EastFruit.

Prima concluzie este că volumul producției de pomușoare de înaltă calitate și, în consecință, exporturile sale au crescut semnificativ în acest an. Potrivit conducătorilor întreprinderilor de producere a pomușoarelor, din cauza condițiilor meteorologice relativ favorabile din primăvara și vara aceasta (absența înghețurilor distructive și a precipitațiilor în perioada de coacere/recoltare), randamentul căpșunilor de cîmp în multe gospodării a fost de aproximativ 15-20 t/ha, adică cu zeci de procente mai mare decît anul trecut. Este foarte greu calculat recolta brută fizică a produselor pentru comercializare, ținînd cont de faptul că în ultimii ani suprafețele de căpșuni din Moldova s-au schimbat semnificativ în direcția de creștere sau scădere de la an la an. Dar putem presupune că volumul producției de căpșuni în Moldova în acest an nu va fi mai mic de 13-15 mii tone.

În același timp, mulți fermieri menționează că calitatea căpșunilor din acest an este, de asemenea, peste medie. Prin cei mai buni indicatori al calității (dimensiune, formă, proprietăți organoleptice) s-au distins fructele de soiului Arosa. În timp ce căpșunile din soiul "Marmeladă", un hit al anotimpurilor anterioare, nu s-a evidențiat printr-o calitate remarcabilă.

Datorită calității bune, exportul de căpșuni proaspete din recolta-2023 din Moldova va fi probabil de 1-1,5 ori mai mare decît indicatorul de anul trecut de 1,4 mii tone.

A doua concluzie este că creșterea exporturilor moldovenești de căpșuni a fost asigurată decisiv de piața rusă. Deși în sezoanele anterioare exportul de pomușoare (nu numai căpșuni) din Moldova a fost puternic dependent de piețele CSI, creșterea exporturilor în această direcție în 2023 este oarecum surprinzătoare. Producătorii de pomușoare și comercianții exportatori erau foarte sceptici cu privire la perspectivele exportului mai mult sau mai puțin normal de pomușoare pe piața belarusă și, în special, pe piața rusă la începutul acestui sezon. De fapt, s-a dovedit că în vara anului 2023, pomușoarele perisabile din Moldova ajung în capitala Rusiei nu timp de 7-8 zile critice. Drept urmare, piața rusă a absorbit cel puțin 70% din exporturile fizice de căpșuni moldovenești în "sezonul de vîrf".


Aproximativ 20-25% din exporturile de căpșuni din recolta-2023 din Moldova vor cădea pe piața românească. Acesta nu este un rezultat (preliminar) rău, dar mulți producători moldoveni se așteptau la mai mult. Și anume, "prețuri mai mari la cerere" din partea angrosiștilor români. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi alta.

Potrivit operatorilor de pe piața pomușoarelor, un volum semnificativ de căpșuni pentru export a fost achiziționat pînă în prezent la un preț de 22-25 lei/kg (1,22-1,35 dolari/kg). Prețul în dolari este cu 7-10% mai mic decît cel de anul trecut, dar semnificativ – cu 30-35% - mai mare decît în 2021. Fermierii menționează în acest sens că, pe fondul creșterii semnificative a prețului resurselor de producție, "prețurile de achiziție nu pot fi numite bune”. Dar, cel puțin, ținînd cont de recolta relativ ridicată de pomușoare de calitate pentru export, așa cum cred unii producători mari de pomușoare, "sezonul căpșunilor se dovedește a fi chiar puțin mai bun decît așteptările".

Concluzia a treia: sectorul de prelucrare ar fi putut ajusta semnificativ balanța comercială pe piața căpșunilor, dar nu a făcut acest lucru. Producătorii susțin că la începutul sezonului, unele fabrici de conserve le-au făcut o ofertă interesantă - să cumpere căpșuni industriale la preț de 16-17 lei/kg (0,88-0,93 dolari/kg). La un astfel de preț, ferme individuale de pomușoare din nordul țării erau gata să "livreze căpșuni fabricilor cu camioanele – zeci de tone”. Cu toate acestea, văzînd o aprovizionare activă cu materii prime, procesatorii au redus prețul de achiziție la 12-13 lei/kg (0,66-0,71 dolari/kg).
Drept urmare, majoritatea fermierilor au preferat să vîndă fructele cu multe probleme, dar la un preț mai mare pe piața internă proaspătă. Apropo, prețul căpșunilor pe piața internă se menține și chiar crește puțin, în ciuda faptului că spre sfîrșitul sezonului calitatea (calibrul) pomușoarelor scade.

5
2
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?