COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Modificările la Legea privind siguranța alimentelor intră în vigoare astăzi

Modificările la Legea privind siguranța alimentelor intră în vigoare astăzi

Pe 22 februarie intră în vigoare Legea privind siguranța alimentelor, care prevede inclusiv un șir de restricții la importul produselor alimentare.

În linii mari, legea urmărește să instituie o mai bună protecție a sănătății consumatorilor, a intereselor acestora privind siguranța alimentelor, ținînd cont de diversitatea aprovizionării cu produse alimentare, inclusiv cu produse tradiționale, și asigurînd funcționarea eficientă a pieței naționale, notează Noi.md cu referire la sputnik.md.

Totuși, autoritățile au constatat, cu foarte puțin timp înainte de intrarea în vigoare a documentului, că este necesară operarea unor modificări pentru că altfel ar fi pusă în pericol aprovizionarea cu anumite produse.


Astfel, potrivit prevederii legale, produsele cu un termen de valabilitate mai mic de 30 zile practic nu vor mai putea fi importate. Iar aici am putea vorbi de produse lactate, de exemplu, dar și de alte produse alimentare care nu pot avea un termen de valabilitate foarte mare.

De aceea, în noua redacție textul ”30 de zile” urma să fie înlocuit cu ”1/3”, adică produsele care urmează să fie introduse în țară să nu fie mai puțin de o treime din termenul de valabilitate stabilit de producător.

Dar, deoarece Parlamentul nu a mai examinat vineri proiectul de modificare a Legii, întrebarea este ce se va întîmpla de astăzi cu produsele de acest gen care urmează să intre în Republica Moldova.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, există riscul ca produse alimentare care au termenul de valabilitate mai mic de 30 de zile, și care urmează să fie aduse în Republica Moldova vor fi oprite la frontieră. Iar din această cauză ar putea să apară probleme cu camioanele care sînt deja la hotar, ar putea afecta imaginea țării, consideră Slusari.

Totodată, în opinia lui, acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor și ar putea influența negativ situația privind aprovizionarea cu produse alimentare, de exemplu cu cele pe care Moldova nu le produce în general.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load