COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Mai multe medicamente în Moldova s-au scumpit cu 20-30 la sută

21 sep. 18:30   Economie
3365 4

Sănătatea devine din ce în ce mai scumpă. După carburanți și alimente, prețurile la medicamente cresc constant în farmacii.

Despre asta se plîng oamenii pe rețelele de socializare care spun că, în plin sezon rece, un preparat folosit la tratarea virozelor a ajuns să coste 90 de lei, în timp ce vara era vîndut cu aproape 30 de lei mai puțin.

Majorarea prețurilor ne-a fost confirmată și de reprezentanții unor farmacii care spun că tarifele scresc de la o zi la alta, așa că unele preparate s-au scumpit chiar și cu 100 de lei. De cealaltă parte, responsabili din domeniul farmaceutic ne-au spus că vor veni în zilele următoare cu o reacție, , transmite Noi.md cu referire la Tv6.md.

”Avem „crestere economică” pe alocuri și pentru cineva. Din iunie pînă în septembrie, preturile la multe medicamente, inclusiv la acest preparat, au crescut cu 20-30 la sută. Guvernul nu se implică, să nu sperie cumva fenomenul acesta „benefic”.” – a scris, cu ironie pe rețelele de socializare fostul comunist Victor Stepaniuc, despre un preparat pentru tuse, folosit des în cazul virozelor și care s-a scumpit cu aproape 30 de lei în ultimele luni.

Responsabila de la relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Oxana Bălan ne-a rugat să revenim mîine cu un apel pentru a lua legătura cu administrația agenției.


Oxana Balan, responsabila relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: „Puteți mîine să reveniți fiindcă la noi acum se discută niște chestii și să reveniți mîine ca să pot să vorbesc cu domnul director ca să vă dau un răspuns”.

Iar președintele Asociației Farmaciștilor, Ion Zgîrcu ne-a declarat în prealabil că scumpirile ar fi provocate de distribuitorii de medicamente, reieșind din creșterea prețurilor la combustibil și produsele petroliere.

Președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova: „S-au scumpit foarte mult prețurile de transportare. s-a scumpit benzina și respectiv s-au scumpit și costurile de logistică. Farmacia nu poate pune mai mult decît un anumit procent la medicamente deasupra. Farmacia are un adaos limitat inclus de stat care se monitorizează foarte strict și practic nu este încălcat niciodată”.

Potrivit studiului oferit de Ministerul sănătății: în Republica Moldova, farmaciile sînt unele din cele mai vizitate instituții de către populația generală – zilnic fiind vorba de peste 150.000 de persoane.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X