COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

ANRE declară că ne îndreptăm spre o ușoară diminuare a prețurilor la benzină

21 sep. 2021,, 14:10   Economie
1195 0

Aplicarea noii modalități de stabilire a prețurilor la carburanți a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea pe piața petrolieră, transmite Noi.md cu referire la ipn.

Or, analiza cotațiilor Platts la benzină și motorină demonstrează că în luna septembrie 2021 a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale. O spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, potrivit cărora, Republica Moldova nu poate fi străină de evoluțiile de pe piața internațională.

„Există multe voci din partea experților sau politicienilor din diferite formațiuni precum că această lege at fi generat majorări de prețuri. Este un fals.

Această lege nu a generat niciun gen de scumpiri. Această lege a generat o micșorare a prețurilor în raport cu prețurile care puteau să fie dacă legea nu intra, în forma ei actuală, în vigoare”, a declarat, într-o conferință de presă, Eugen Carpov, director ANRE.

Eugen Carpov a menționat că ANRE stabilește prețurile plafon într-un mod cît mai transparent și respectă plenar cadrul legal, fiind responsabilă pentru fiecare bănuț inclus în prețurile zilnice.


„Trei săptămîni, după mine, este o perioadă foarte scurtă ca să facem concluzii privind efectele noii legi.

Timpul va demonstra că această lege este cea care reflectă plenar toate evoluțiile de pe piața internațională în prețul final, atît la creștere, cît și la descreștere”, a notat Eugen Carpov.

Acesta a mai spus că, după o creștere a prețurilor la benzină, acum patru-cinci zile a început o ușoară descreștere, care este resimțită la pompă.

„În ultimele patru zile am avut descreșteri cu circa trei bănuți la prețul unui litru. Nu este mult, înțeleg că este nesemnificativ, dar este deja o ușoară tendință. Astăzi încă nu au fost publicate prețurile pentru ziua de mîine, dar pot să vă anunț că pe benzină, pentru ziua de mîine, calculele arată un minus de șase bănuți. Oricum mergem într-o ușoară diminuare a prețurilor”, susține Eugen Carpov.

„Pe motorină vedem că încă trendul general este într-o ușoară creștere. Sperăm să se stabilizeze aici și să pornească curba descreșterii. Pentru ziua de mîine o să avem o creștere a prețului la motorină cu trei bănuți”, a mai spus directorul ANRE.

Potrivit noilor modificări operate la legea privind piața produselor petroliere, ANRE stabilește zilnic prețul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și motorină, în funcție de cotațiile de pe piața internațională.

Astăzi, un litru de benzină cu cifra octanică 95 a ajuns să coste circa 20,90 de lei, iar un litru de motorină – 16,85 de lei. Gazul lichefiat costă aproape 13 lei.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X