Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Iniţiativa ce va afecta 500 de firme din Moldova cu capital din offshore

23 sep. 2021,, 10:09   Economie
2525 3

Circa 500 de companii ar putea fi afectate de o inițiativă legislativă a deputaților PAS, care are scopul abolirii „secretului offshore” și de a asigura o transparență maximă a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova, prin crearea unor precondiții ca lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică.

Inițiativa a primit aviz pozitiv în unele comisie parlamentare și prevede că Agenția Servicii Publice va asigura vizualizarea publică a informaţiei din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Se va putea afla cine sînt beneficiarii unor companii din paradisuri fiscale

Astfel, în conținutul Registrului de stat al persoanelor juridice urmează să fie indicate și datele personale ale beneficiarilor efectivi, care dețin sau controlează o persoană fizică, juridică sau administratorul unei societății de investiții, o persoană în al cărei nume se desfășoară o activitate sau se realizează o tranzacție și/sau ce deține, direct sau indirect, dreptul de proprietate sau controlul asupra a cel puțin 25% din acțiuni sau din drepturile de vot ale persoanei juridice ori asupra bunurilor aflate în administrare fiduciară.

Potrivit autorilor, informația despre fondatorii, administratorii și beneficiarii efectivi ai companiilor înregistrate în Republica Moldova este informație de interes public, iar această inițiativă vine să asigure dreptul cetățenilor la informația de interes public.

Astfel se va putea afla cine sînt deținătorii reali ai multor companii cu fondatori din paradisuri fiscale, care se ascund în spatele unor proprietari nominali.


În opinia autorilor "din cauza „secretului offshore”, corupția de la nivel înalt, delapidările, spălările de bani, dar și simpla evaziune fiscală au decurs cu ușurință, iar beneficiarii principali sînt politicienii corupți și reprezentanți ai crimei organizate - ambele categorii avînd nevoie de metode eficiente de a-și legaliza sau ascunde venituri și averi dobîndite ilegal".

Potrivit datelor incluse în nota de argumentare, în anii 2017-2021 (situația la 17.03.2021) în Republica Moldova au intrat 12,64 miliarde de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați circa 198,6 milioane lei (ceea ce constituie 1,57%).

Autorii mai susţin că această acţiune va duce la „eradicarea unui focar considerabil de evaziune fiscală și spălări de bani, prin creșterea transparenței din economie, se anticipează creșterea bazei impozabile și respectiv a veniturilor la buget”.

Potrivit lor, în Republica Moldova sînt înregistrate puțin peste 500 de companii care vor fi afectate de această prevedere, respectiv volumul de lucru pentru instituțiile de stat (ASP, în primul rînd) nu va fi unul prea mare.

Ei invocă şi experiența internațională, inclusiv cea din Statele Unite ale Americii, care de facto au interzis offshorurile, obligînd companiile să-și divulge public beneficiarii efectivi.

Cei mai mari investitori sînt din cele mai mari paradisuri fiscale

Datele publicate de ONG-ul britanic Tax Justice Network arată că anume SUA şi alte state bogate sînt cele mai importante paradisuri fiscale din lume.

Iată primele 20 de paradisuri fiscale din lume, clasificate în Indexul secretului financiar financiar (FSI) din 2020 de către ONG-ul englezesc Tax Justice Network.

Ultimul clasament al jusidicţiilor cu risc sporit de spălare a banilor are în frunte Insulele Cayman, urmate de SUA, Elveţia, Hong Kong, Singapore, Luxemburg, Japonia. Ţările de Jos, Insulele Virgine Britanice şi Emiratele Arabe Unite.

Altfel spus majoritatea sînt state bogate şi dezvoltate, care se numără printre principalii investitori şi donatori ai Republicii Moldova.

De exemplu Ţările de Jos este al doilea investitor străin în economia Republicii Moldova, inclusiv în sistemul bancar. Din Elveţia provin investiţiile în cel mai mare grup agroindustrial, iar din Hong Kong provin investiţiile în cel mai mare holding media din Moldova. În spatele lor sînt de regulă oameni de afaceri locali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?