COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 524
Coronavirus stiri: 7844

În Moldova s-au scumpit merele timpurii

20 aug. 2021,, 12:00   Economie
1436 0

De la sfîrșitul săptămînii trecute, nivelul mediu al prețurilor cu ridicata la merele de vară pe piața moldovenească a crescut cu aproximativ 1 lei - pînă la 5 lei/ kg (0,28 USD/ kg).

Cu o săptămînă mai devreme, prețurile acestor produse au scăzut cu aceeași sumă - 1 lei/ kg. Comercianții organizațiilor de producători agricoli consideră că, pînă la începerea recoltării în masă a soiurilor de mere de toamnă (probabil pînă la jumătatea lunii septembrie), prețurile cu ridicata pentru aceste fructe nu vor mai scădea. La sfîrșitul lunii august a anului trecut prețurile cu ridicata pentru merele de vară din Moldova erau mai mari - aproximativ 6 lei/ kg (0,36 USD / kg).

Operatorii de pe piața de fructe și legume din Moldova asociază condițiile preliminare pentru stabilizare și, eventual, o ușoară creștere a prețurilor la mere pe termen scurt, exclusiv cu factori interni. În primul rînd, cu o creștere simțitoare a cererii de fructe și legume în timpul vacanțelor de vară ale lucrătorilor migranți. În plus, trebuie remarcat faptul că, la sfîrșitul verii, merele devin în mod tradițional cel mai ieftin și cel mai accesibil fruct din țară.

După cum a raportat anterior EastFruit, în țară se așteaptă o recoltă destul de mare de mere. Recent, reprezentanții Asociației Moldova Fruct au anunțat o prognoză optimistă - recolta de mere din 2021 ar putea depăși 600 de mii de tone. În acest context conducerea Organizației a solicitat inițierea exportului acestor fructe chiar de la începutul campaniei de recoltare. Dacă grădinarii-comercianți respectă recomandările, acest lucru va deveni un stimulent simțitor pentru creșterea prețurilor interne de achiziție a merelor în Moldova.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X