Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

În acest an exporturile au înregistrat o creștere record

15 iul. 16:00   Economie
1750 0

În luna mai exporturile moldovenești au fost de 416 milioane de dolari, cea ce este un record absolut pentru Moldova, spune exportul economic Veaceslav Ioniță. În valoare anuală exporturile au ajuns la 3,9 miliarde de dolari, cu 50% sau 1,3 miliarde de dolari mai mult decît în perioada similară de anul trecut, cînd ele au fost de doar 2,6 miliarde de dolari, influențate negativ de COVID-19.

Potrivit expertului, creșterea fără precedent a exporturilor în opinia mea se explică prin trei factori de bază, transmite agora.

Primul ține de creșterea exporturilor producției agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creștere fără precedent în istoria țării.

Al doilea factor se referă la producția agricolă din stînga Nistrului, care este exportată ca producție a Republicii Moldova. Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina.


Și în ultimul rînd, al treilea factor ține de re-exportul producției din Ucraina. Odată cu începutul războiului din Ucraina o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată prin Moldova. Însă anumite cantități neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sînt importate, apoi re-exportate, spune Veaceslav Ioniță.

Totuși, în opinia expertului, factorul de bază care stă la creșterea exporturilor moldovenești este: marfa din Stînga Nistrului și producția agricolă din dreapta Nistrului, care a creat acest fenomen fără precedent în istoria comerțului nostru internațional.

În valoare anuală exporturile nu doar au crescut cu 50% față de perioada corespunzătoare de anul trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Republica Moldova de 3,9 miliarde de dolari.

Veaceslav Ioniță a menționat că dacă autoritățile vor duce o politică activă de integrare a producției din stînga Nistrului în spațiul economic unic național, atunci exporturile în acest an pot ajunge la 4,5 miliarde de dolari.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав